Pandora – джобният компютър-конзола

Pinterest LinkedIn +

Идеята за портативна конзола-компютър създадена от малка компания звучи леко еретично в годините на Nintendo DS, iPhone/Pad и нетбуците, но тук представеният продукт е изключително интересна комбинация, която е с големината на DS и има възможностите на нетбук.

Pandora е джобна конзола-компютър, създадена с идеята да се възползва от писания от десетки програмисти отворен софтуер. Разработката на устройството е дело на ветераните OpenPandora, които са създатели на доста успешни (най-вече в Азия) продукти като GP32 и GP2X.

Интересен факт за споменаване е, че при обявяването на устройството неговите създатели го провъзгласиха за най-мощната джобна платформа на пазара.

Както и че тя ще предложи възможности, които до момента никоя джобна конзола не е предоставяла на своите потребители.

Но това беше през 2008 година, когато трябваше да дебютира и самото устройство. След проблеми с комплектуването на хардуера от страна на OpenPandora обаче дебютът на продукта се забави с цели две години и Pandora се появи в ръцете на хората, направили предварителни поръчки през 2008 година (над 4000 човека) едва в края на май тази година.

Дали двете години забавяне са попречили на Pandora да бъде най-мощната и можеща джобна платформа на пазара?

Дизайн:

За продукт, който не е създаден с бюджетите, вложени от Sony, Apple и Nintendo при създаването на техните джобни платформи, Pandora изглежда чудесно. Макар и не на нивото на DS, PSP и iPhone.

Освен на паричния недоимък малко по-гийкския дизайн се дължи и на хардуерните особености на платформа. Последната предлага физическа qwerty клавиатура, два аналогови стика, които са подобни на този, с който разполага PSP, ди-пад, четири гейм бутона, плюс още два за палците.

Признавам, че Pandora прилича донякъде на технологичен Франкейнщайн, но пък от друга страна устройството изглежда значително по-добре от първия модел на Nintendo DS.


Единственият цвят, в който се продава конзолата за момента, е черен. Формата на самото устройство наподобява доста споменатата джобна и най-популярна платформа на Nintendo. Pandora тежи скромните 335 грама. 

Качество на изработката:

Направо феноменално за продукт, зад който не стоят милиони долари, изхарчени за разработката му. Pandora се чувства доста стабилно в ръцете на своя ползвател и за разлика от iPhone не би трябвало да имаш притеснения от спорадични изпускания.

Pandora, сравнена с нетбук и 15.6 инчов лаптоп

Отварянето и затварянето на реагиращия на допир дисплей не издава притеснителни нечленоразделни звуци, а от OpenPandora твърдят, че потребителят може да прави това милиони пъти без никакви последствия.


Аналоговите стикове, игралните бутони и клавиатурата се чувстват като че са изготвени от голяма компания. В общи линии същото се отнася и за цялото устройство. Изваждането на батерията става изключително лесно и безболезнено, а качеството на дисплея е, как да кажа, магическо?

Дисплей:

Реагиращият на допир екран, както вече си прочел в последния ред на предишния абзац, е едно малко бижу, предлагащo бистра картина в резолюция 800х480 (почти двойна спрямо тази на PSP).
Дисплеят е широкоекранен LCD и предлага 16.7 милиона цвята и реален контраст при съотношения 450 към 1.

Което за подобен размер и устройство е адски добро постижение. Pandora идва със стилус за по-лесен контрол на операционната система на новия джобен представител.

Хардуер:

Елементът, който най-много впечатляваше през 2008 година, все още носи подобен магнитуд. Преди да се впусна в изброяване числата е редно да споделя, че Pandora е по-мощно устройство от iPhone 3GS.

На първо място трябва да спомена адски можещия процесор на Texas Instuments OMAP3530 на 600 MHz в съчетание с отделно видео на PowerVR, работещо в OpenGL 2.0 и 110 Mhz. Казано простичко, без проблем ще можеш да играеш игра от калибъра на Quake III с бесни 60 кадъра за секунда.

Pandora разполага с 256 MB DDR-333 SDRAM и 512 MB флаш памет. Напълно достатъчно да се справя с емулирането на Nintendo 64 и PlayStation и да работи с операционна система Linux.

Джобната конзола предлага вградена Wi-Fi поддръжка, bluetooth 2.0, двоен слот за SDCH флаш карти до 64GB), изход за слушалки, малки стереоколонки и изход за телевизор (композитен и S-Video).

Pnadora редом до най-малкия модел DS на пазара - DS Lite

Предлагането обаче не свършва дотук – Pandora има вграден микрофон, както и възможност за използване на външен. Два USB 2.0 порта, към които могат да бъдат прикачени устройства като USB памети, външни клавиатури и мишки, 3G модеми, GPS и т. н. Както натъртих по-горе, тук представеният продукт е най-мощният миникомпютър на цена под 400 долара.

Софтуерни възможности:

Всеизвестно е обаче, че хардуерът, колкото и можещ да е той, е нищо без прилежащия му софтуер. Pandora върви с операционна система Linux, написана специално за конзолата. Предварително искам да успокоя, че интерфейсът не е никак сложен за използване, а интеграцията му в Pandora е просто чудесна.

От друга страна подобна операционна система означава, че чрез QWERTY клавиатурата можеш да набираш текстове, да получаваш и изпращаш писма, да разглеждаш страници чрез Firefox, да гледаш видеофайлове, да слушаш музика и въобще почти всичко, което можеш да вършиш с един произволен модел нетбук.

Що се отнася до игрите, то Pandora може да емулира всички конзолни платформи до Dreamcast включително, като единствено емулаторът за 128 битовата финална конзола на SEGA все още е бавен и има проблеми с изобразяването на специфични Dreamcast ефекти.

От друга страна казаното по-горе означава, че десетките хиляди игри за старите конзоли на SEGA, Sony и Nintendo могат да бъдат играни без проблеми на Pandora, както и значително количество Linux базиран развлекателен софтуер.

Не на последно място на Pandora можеш да имаш и безкрайния MAME каталог, като всяка една игра от него върви по превъзходен начин на платформата.

Или, казано другояче, с Pandora получаваш миникомпютър с големината на първия DS. Ако това не е техническо постижение, то здраве му кажи.

Заключение:

Цената на Pandora е 330 долара и първата вълна от устройства вече е почти изкупена (на практика в момента просто не можеш да го закупиш чисто ново). В официалния си сайт дори самите създатели на конзолата споделят, че са адски изненадани от радушните отзиви и изчерпването на дълго отлагания продукт.

Въпреки че няма да получи популярността на DS, PSP и iPad, Pandora е уникален по рода си продукт, който съчетава в себе си портативността на джобна конзола като DS и възможностите на нетбук от средна категория (но е поне два пъти по-мощен от него).

Направо не е за вярване как OpenPandora са успели да асемблират толкова можещ продукт по толкова професионален начин и на толкова ниска цена. И отново ще повторя – с бюджет, на който му липсват няколко нули спрямо този на популярните подобни устройства на пазара.

Автор: Ивайло Коралски

Сподели.