Отново за сигурността на паролите в интернет

Pinterest LinkedIn +

Интернет сигурността – един термин, който в същността си е оксиморонен по характер. Противоречив с това, че всеки който има поне бегло разбиране за структурата и принципа на работа на световната мрежа е наясно, че такова нещо на практика не съществува.

Въпреки това има различни степени на безразличие към този проблем и пълното му пренебрегване в никакъв случай не е добра идея.

В светлината на последните атаки срещу сайтовете на куп големи корпорации, в това число пробива в сигурността на Yahoo мейл сървъра и форумите на Nvidia, темата за паролите на потребителите придоби нова актуалност.

Макар че именно това е най-ключовата отправна точка за гарантиране на определено ниво на уеб сигурност, много потребители се отнасят с грубо пренебрежение към постоянните предупреждения по отношение на така наречената "сила" на използваните от тях пароли.

Всъщност правилата, които е разумно да спазвате в това отношение, не са чак толкова много и сложни. Поначало е добра идея да изберете парола, съчетаваща букви и цифри (или още по-добре - големи и малки букви плюс цифри). Освен това използването на една и съща комбинация от символи за всеки сайт, който посещавате (да речем за всичките си уеб базирани пощенски кутии), никак не е удачно.

На финала винаги след като научите (или бъдете уведомени от администратора на съответния сайт) за пробив в сигурността му, незабавно трябва да смените паролата си, без значение дали точно вашият акаунт е пострадал или не.

Все пак ако искате да бъдете наясно с това дали той е бил компрометиран или под атака, вече имате лесен начин да го направите благодарение на сайта Should I Change My Password?

Достатъчно е да напишете мейл адреса си в полето му за търсене и той незабавно ще го сравни с огромната база от данни за всички атаки, пробиви и опити за атаки онлайн, които поддържа.

Услугата е напълно безплатна, а организацията, поддържаща сайта Avalanche Technology Group, официално декларира, че вашият адрес (или адреси) няма да бъдат записвани по време на проверката.

Сподели.