"Отмъстителите: Ерата на Ултрон" - приключенски филм за непораснали деца

Pinterest LinkedIn +

Към този момент едва ли някой очаква провал от Marvel. Играта на студиото е в това доколко ще бъдат оправдани безгранично високите очаквания на феновете. Именно това определя дали Avengers: Age of Ultron e успешен. Защото всъщност филмът е достатъчно добър, за да изкефи всеки гийк.

Историята в лентата проследява опитите на Тони Старк, известен повече като Железния човек, да оправи кашата, която сам забърква - сюжет, около който се върти всеки филм на Marvel с участието на харизматичния Робърт Дауни-младши.

В случая геният, изобретател и милиардер решава да си поиграе със сили, които не може да контролира - а това е именно скиптърът, който в The Avengers (Отмъстителите) принадлежеше на Локи. 

Новото му изобретение е едно от най-очакваните открития в историята - изкуствен интелект под формата на проекта Ултрон. Идеята на Тони е да предпази Земята от извънземни нашествия и да има мир за всички, но творението му вижда нещата по различен начин. Начин, който събира отново Отмъстителите. 

Неминуемо е сравнението на Age of Ultron с първия филм на Джос Уидън от 2012 г., който единодушно беше определен за един от най-добрите филми за супергерои в историята. А изкара и милиард и половина долара в световния боксофис, което също си е завиден успех. 

На практика продължението е горе-долу толкова добро, колкото и първият филм - за някои малко по-добро, за други малко по-посредствено. В случая важното е, че надгражда историята и добре познатите ни герои, които вече сме започнали да обичаме и не се нуждаят от представяне.

Освен това Уидън лесно се справя с мениджмънта на толкова много герои - имаме шестима отмъстители в основната група, няколко персонажа на по-заден план като Ник Фюри и Мария Хил, трима нови - в лицето на близнаците Пиетро и Уанда Максимоф и на мистичния Vision. И разбира се - големият лош вълк Ултрон.

Въпреки че е толкова пренаселено, всеки успява да блесне в един или друг момент, без това да изглежда преднамерено. 

Минусите на филма не са много, но пък дразнят като муха, която ти каца на краката, докато спиш. Като цяло успяваш да си починеш, но пък през цялото време си се надявал да се махне…

Недостатъците са главно в сценария на филма, който за два часа и половина не успява да разкаже по подходящ начин някои от историите си. Като например тази за създаването на Ултрон. Всичко с появяването на изкуствения интелект на бял свят се случва прекалено  бързо. Както се ражда и връзката между Наташа Романоф и Брус Банър. 

И двете сюжетни линии не са достатъчно мотивирани сюжетно, просто се случват изведнъж. Което е малко дразнещо, като се има предвид колко отдалече Marvel Studios планира проектите си.

В толкова филми от вселената на комиксите до момента никой не е говорил за Ултрон, а сякаш това е проект на Тони Старк, с който трябва да сме запознати още от Iron Man 2 (Железният човек 2).

Добрата новина е, че самият робот е готин. Не колкото Локи, разбира се, но пък е доста по-добър от Малекит (Thor: The Dark World) например. И тук с пълна сила важи правилото - филмът е толкова добър, колкото е добър злодеят му. 

Накратко - забавен, саркастичен, с няколко доста необясними действия, но в същото време силен и трудно забравим. Говорим и за Ултрон, и за филма.

Avtora.com: Очакваме вашите коментари под статията за този филм!

Верни на себе си, създателите на лентата загатват какво предстои и определено има за какво да се вълнуваме - нови отмъстители, нова голяма война (Infinity War) и като цяло - вълнуващо освежаване на концепцията, с която започна всичко през 2008 г.

Сподели.