Отличиха диригента Христо Недялков с наградата "Сирак Скитник" 2012 за цялостен принос в развитието на радиото

Pinterest LinkedIn +

На тържествена церемония по повод 78-та годишнина на Българското национално радио в Първо студио на БНР бяха връчени годишните награди "Сирак Скитник" за 2012 г. С голямата награда "Сирак Скитник" 2012 за цялостен принос в развитието на радиото бе удостоен акад. Христо Недялков - диригент на Детския хор на Българското национално радио.

"Присъждаме наградата на акад. Недялков за всичко онова, което той е направил за радиото, за децата и за хоровото пеене. Той се радва на уважението и респекта на своите възпитаници, което е най-важното признание. Бих искал да му благодаря за творчеството му като композитор, като диригент, като един невероятен музикален педагог", заяви генералният директор на БНР Валери Тодоров.

"Моята дейност се простира върху 80 години от моя живот. 55 от тях съм отдал на радиото или от името на БНР. В началото започнах като музикален оформител в радиотеатъра със заплата от 62 лева.

След като спечелих награда на Първия републикански фестивал по хорово пеене, през 1959 г. получих покана за работа в медията. Имам много награди през живота си, но за днешната съм мечтал през последните 10 години. Три отличия ще ме топлят до края на моите дни – почетното гражданство на Дряново, званието "Доктор хонорис кауза" на Музикалната академия и днешната радионаграда", каза Маестро Недялков при получаването на наградата.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.