„Откраднати очи” - най-добър български игрален филм на СФФ '05

Pinterest LinkedIn +

На 13 март приключи основната програма на международния филмов фестивал София Филм Фест. На деветото издание бяха представени 184 игрални, документални и късометражни филми от цял свят.


На церемонията по награждаването, която се състоя на 13 март в зала 1 на НДК, Международното жури присъди Голямата награда „Stella Artois” за най-добър филм в Международния конкурс на „Адам и Пол” (Adam And Paul) и режисьора Лени Ейбръхамсън (Lenny Abrahamson, Ирландия). Наградата е диплом, статуетка и премия от 5000 евро, осигурени от Стела Артоа.

Международното жури присъди и две специални награди на филмите „От земята на мълчанието” на режисьора Саман Салур (Иран) и „Червеният сив камион” на Сърджан Колевич (Сърбия и Черна Гора).

Наградата Jameson за български късометражен филм - диплом, статуетка и парична премия от 6000 евро, беше присъдена на „Преди живота, след смъртта” и режисьора Драгомир Шолев.

„Откраднати очи” на режисьора Радослав Спасов спечели наградата Кодак за Най-добър български игрален филм, под формата на диплом, статуетка и филмов негатив на стойност 3000 USD, осигурен от Кодак.

Наградата на асоциацията на българските оператори за Най–добър оператор е за Емил Христов и „Смисълът на живота”

За Най-добър балкански филм, отличен с наградата „No Man's Land” на гилдията на българските кинокритици, бе избран „Животът е чудо” на режисьора Емир Кустурица.

Наградата на журито на ФИПРЕССИ е присъдена на филма „Адам и Пол” и режисьора Лени Ейбръхамсън.

Наградата на публиката за най-популярен филм на фестивала отиде при Алехандро Аменабар (Alejandro Amenabar) и филмът му „Навътре в морето” (The Sea Inside). Наградата, осигурена от Столична община, e диплом и парична премия от 1000 лв.

Фестивалът продължава със специална допълнителна програма – от 14 до 20 март. И още една седмица, посветена на франкофонското кино – в Дома на киното и Евро-българския културен център - от 21 до 27 март.


Сподели.