Отървете се от досадните ленти с "полезни" инструменти във вашия браузър

Pinterest LinkedIn +

Днес интернет браузърите са доста комплексни приложения, предлагащи широк спектър от функции – във всеки случай доста по-широк от простото уеб сърфиране. Както всеки друг софтуер, колкото по-сложни стават те, толкова повече нараства уязвимостта им срещу различни атаки. И докато програмните кръпки, запушващи следващия пробив в сигурността на един или друг браузър, са работа на Microsoft, Mozilla или Google, в ръцете на отделния потребител е да се защити от един може би не толкова опасен, но изключително досаден проблем – така наречените "нежелани добавки".

Ако сте използвали браузъра си - бил той Opera, Chrome, Firefox или Internet Explorer - активно и продължително, той почти сигурно вече гъмжи от различни допълнителни ленти с "полезни" инструменти, вбесяващо ненужни, но пък изумително настоятелни plug in-и и добавки (add ons).

С някои от тях вероятно сте се сдобили по невнимание при инсталацията на безплатен софтуер. Други директно за се "залепили" за браузъра ви без ваше знание и сигурно се чудите откъде точно са се появили.

По принцип част от тези досадности могат да бъдат деинсталирани ръчно, както всяка друга програма от менюто Add/Remove Software или Programs на Windows, но ако използвате повече от един браузър активно, това често е доста мудна задача, която на всичкото отгоре рядко се увенчава с пълен успех.

Ако искате да премахнете всякакви ненужни допълнения от всички възможно браузъри, инсталирани върху вашето РС, а междувременно да поразчистите и програмите, които се зареждат автоматично с Windows, можете да опитате да направите това с една малка програма, наречена Toolbar Cleaner. (Изтегли от тук)

След като я инсталирате, тя автоматично ще сканира компютъра ви и ще ви покаже списък с всички налични браузъри и съответните добавки към тях. Ако поставите показалеца на мишката върху поле от него, ще видите по-подробна информация за съответната добавка – къде е инсталирана, активна ли е или не.

Срещу всеки ред има малко квадратче за отметка, така че просто отбележете добавките, които желаете да премахнете, и изберете "Remove Selected Toolbars".

Функцията за управление на автоматично стартиращите се с Windows програми работи по абсолютно същия начин.

Сподели.