Основни типове играчки, от които се нуждае всяко дете според психолозите

Pinterest LinkedIn +

Нека да разберем кои детски играчки е най -вероятно ще се превърнат в любим приятели на вашето дете и какви играчки ще изиграя положителна роля в развитието на вашето дете.

Какво казват психолозите

  Играчките изпълняват две основни задачи - забавляват и развиват. Често обаче се случва скъпа кукла или кола с разнообразни функции и светлинни ефекти  да бъде изоставена след кратък период и  не успява да заинтересува детето за повече от час.

Изучавайки децата психолозите стигнаха до извода, че:

  • недостигът на детски играчки не е толкова опасен, колкото излишъкът от тях; детето се губи в изобилие от играчки, вниманието се разпръсква; десет различни играчки са достатъчни за бебето;
  • по -добре е да отидете в магазина за ново нещо заедно с бъдещия му собственик - детето ще хареса, че неговото мнение се взема предвид; да, няма да има изненада, но има повече шансове за добър избор;
  • колкото по -проста е играчката, толкова повече въображение развива детето;
  • след като се купи нова играчка, родителите трябва да покажат как да играят с новата играчка.
  • играчките са необходими както за бебета, така и за юноши.

От раждането до една година

  Бебето развива зрение, слух, тактилни усещания, затова са необходими ярки предмети с различни форми, които излъчват меки звуци.

 Дрънкалки - Изучаването на света започва с тях; бебетата вземат дрънкалки, радват се, когато чуят звука, опитат ги. Важно е първите играчки да:

  • са изработени от качествени материали;
  • нямат остри ъгли;
  • се отличават със своята сила;
  • надвишават 4 см в диаметър, така че трохите не могат да ги поглъщат.

 

Мека играчка

  Децата се интересуват от докосване, погалване на мек „приятел“; компактни играчки под формата на животни - мечки, зайчета - с къса дрямка са подходящи. Детето трябва да играе така под наблюдението на възрастни.

Топка

  Младият „изследовател“ е важно да развива физическа активност. Играта с еластична топка придава сръчност на ръцете и краката - хлапето търкаля топката по пода, рита. Диаметърът на топката за едногодишно дете не трябва да надвишава 15 сантиметра.

Пирамида

  Много полезни развиващи играчки са  пирамидите с големи пластмасови пръстени. Хлапето  може да фантазира, нанизва пръстените,  по -късно ще се научи да ги сортира по цвят и да брои. Неусложнена играчка е в състояние да задържи вниманието на детето за дълго време.

 

Източник: e-broshura.com

Сподели.