Основни функции на банкоматите

Pinterest LinkedIn +

Банкоматите се превърнаха в част от ежедневието ни. Това са електронни машини, използвани за извършване на финансови транзакции и получаване на пари в брой, автоматизирана банкова платформа, която не изисква взаимодействие с човешки представители.

Банкоматът е устройство на самообслужване, което можете да използвате, за да теглите пари, да проверявате баланса по сметката си, да прехвърляте средства, да плащате сметки и т.н. Почти всички банки предоставят тази услуга в различни райони на страната, в своите клонове или в други стратегически точки.

Независимо дали имате сметка в същата банка, в която се намира банкоматът, можете да изтеглите пари, като в някои случаи заплащате такса. Ако оперирате в банката си, транзакциите са безплатни или могат да се таксуват символично в зависимост от банката.

Част от банкоматите имат основни функции, които ви позволяват да теглите пари в брой, да проверявате баланса си, да променяте ПИН кода си, да получавате извлечения или актуализации на сметките. Някои имат други улеснения, като например внасяне на пари в брой или плащане на сметки.

Банкоматите направиха революция в банковата сфера, като предоставиха платформа, която е постоянно на разположение на клиентите, и намалиха тежестта върху служителите. По-новите и по-усъвършенствани устройства предлагат и възможности за откриване или теглене на срочен депозит или за кандидатстване за личен заем. Можете също така да резервирате билети, да плащате данъци и сметки за комунални услуги, да зареждате мобилния си телефон, да внасяте пари в брой.

 

Как се използва банкомат?

За да се възползвате от всички възможности на банкомата, трябва да имате сметка (в банка или друга финансова институция) и дебитна или кредитна карта. Разликата между дебитна и кредитна карта е, че дебитната карта ви позволява само да теглите пари от банковата си сметка, докато кредитната карта ви позволява да теглите пари на кредит. За да получите достъп до сметката или средствата си, след като поставите картата в банкомата, трябва да въведете защитен ПИН код. Всеки банкомат има свои собствени функции и операционна система (повече или по-малко интуитивни).

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.