Opera Next 15 – следваща стъпка напред за алтернативния браузър

Pinterest LinkedIn +

Не знам за вас, но аз Opera-та си я харесвам. Храня особен сантимент към този браузър, не ме карайте да обяснявам защо. Може би защото продължавам да смятам, че това е най-лекият и пъргав десктоп браузър на пазара в момента, макар, че много фенове на Chrome вероятно ще са склонни да поспорят с мен.

Освен това Opera предлага много удобен интерфейс под формата на така нареченото "Бързо избиране" (Speed dial), който ви позволява да подредите като шорткът икони върху заглавната страница на браузъра, водещи към всички най-често посещавани от вас сайтове.

Успоредно с това един от големите минуси на всички досегашни версии на браузъра бяха свързани с настояването на Opera Software да използват техен собствен енджин за визуализация на уеб съдържанието – нещо, което създаваше проблеми със съвместимостта при зареждане на редица сайтове.

Точно затова в новата (все още бета) версия на Opera създателите й са взели правилното решение и са базирали браузъра си на същия енджин, който използва и Google Chrome.

Освен това в Opera Next (както се нарича засега тази алтернатива) интерфейсът на браузъра (който, както споменах, е една от най-силните му страни) е изцяло променен. Новият дизайн не само е по-приятен за окото, но и се вписва по-добре в съответната версия на Windows, под чието управление работи.

Лентата за търсене и въвеждане на адреси вече е комбинирана (пак в Chrome стил), а уникалното Speed Dial меню предлага редица подобрения.

Например в него вече ще можете да записвате много повече линкове към ваши любими/често посещавани сайтове, като опциите за организирането им са по-големи и гъвкави. Можете например да подреждане групи от икони в папки за повече прегледност, а самото меню включва вътрешна възможност за бързо търсене, така че да не ви се налага да преравяте голямата си колекция с линкове на ръка всеки път, когато ви е нужно нещо конкретно.

Вграденият доскоро в браузъра Opera Mail агент пък вече е изнесен като отделна програма – доста смислена промяна предвид факта, че не всеки потребител се нуждае непременно от него.

Освен това от заглавната страница на браузъра вече имате достъп и до още две нови опции (освен Speed Dial). Едната от тях – Discover всъщност е функция за синдикиране на новини, като можете да настроите от коя страна точно да са те или да ги организирате в зависимост от вашите лични интереси – политика, развлечения, игри, филми, музика.

Втората опция – Stash ще ви даде възможност да сваляте цели сайтове и да ги разглеждате офлайн, като, разбира се, е помислено за функции за търсене по ключов текст.

Накрая лек, козметичен ремонт е претърпяла и Opera Turbo Mode функцията, ускоряваща зареждането на сайтове при бавна връзка. Тя вече се нарича Opera Off Road и включва поддръжка за SPDY и Google мрежови протоколи, която допълнително ускорява времето за зареждане на страници.

Макар че все още е в "бета" фаза, новата Opera Next 15 e достъпна за сваляне от сайта на създателите на браузъра и спокойно можете да я изпробвате успоредно с последната стабилна (официална) версия.

Сподели.