Onyx - спомен за един нахъсващ концерт през 2009 в София

Pinterest LinkedIn +

19 декември 2009 година. Тиха съботна вечер, а аз излизам адски развълнуван от нас. След епичната ми битка със заснежените софийски улици, някак си най-накрая успявам да стигна до мястото на събитието, към което се бях насочил, а именно клуб Escape и концерта на Onyx!

Въпреки че пристигнах час и половина след обявеното от организаторите начало, а именно 21:00, клубът още не се бе напълнил, каквито бяха очакванията ми.

След няколко бързи опознавателни обиколки на заведението, за да проверя кой е тук и кой липсва от обичайните заподозрени, с които се засичаме по този тип концерти, заех стратегическа позиция вдясно от сцената.

Домакините бяха премахнали мини подиумите, на които обикновено се подвизават танцьорките, а за сметка на това бяха изградили голяма сцена в единия край на заведението.

На нея вече кипеше усилена работа по подгряването на насъбралата се публика. BonyBoy заедно със своя антураж – диджеите от Funkytown Family, DJ Nagon, DJ Sveto и Diamond L. пускаха комбинация от стари и съвременни хип-хоп хитове.

Тълпата - около осемстотин души, жадни да зърнат своите любимци, с всяка изминала минута ставаше все по-нетърпелива, а с настъпването на полунощ техният ентусиазъм премина в демонстративна яростна "агресия".

Екзалтираните фенове подканяха селекторите да отстъпят място на нюйоркските звезди, които се бяха скрили нейде в нощта. Само най-силните тракове на Wu-Tang Clan, Cypress Hill и 2Рac успяха за кратко да разсеят тълпата, която въпреки всичко не забравяше за какво беше дошла.

Ето че половин час след 00:00 настъпи така бленуваният от цялата публика, включително и мен, момент. Зад пулта застана диджеят на групата, а броени минути след това се появиха и световните хип-хоп звезди от Onyx.

Черните кристали от Куинс заблестяха ослепително и въпреки че това беше третата им изява на родна сцена, публиката бе жадна отново да се докосне до чистия им, натурален, класически генгста рап.

Onyx разтърсиха иначе тихата софийска нощ с част от най-големите си хитове. Групата отбеляза стъпването си на сцената под звуците на Onyx Is Here, сингъл от дебютния им албум Bacdafucup, излязъл през далечната 1993 г. Последва опит за Judgment Night, колаборацията им с Biohazard, която, за съжаление, не беше довършена.

Представянето на Onyx продължи с култовите Throw Ya Gunz и Shifftee от същия албум, продуциран от величието Jam Master Jay, както и All We Got Iz Us (Evil Streets) от втората им тава, носеща същото заглавие.

Последва изключително емоционален момент, когато целият клуб вдигна запалките и телефоните си във въздуха и под звуците на Last Dayz всички почетоха паметта на Tupac Shakur, Big L, Notorious B.I.G., Big Pun, ODB, Proof, както и бившия член на групата – Big DS.

След Walk In New York, също част от втория им запис, Onyx преминаха на следващия с едноименната Shut 'Em Down. Изпълнението на Raze It Up беше последвано от Street Nigguz – трак, в който се включи и X1, изпълнител, участващ в повечето парчета от третия албум на групата, най-вероятно защото е по-малък брат на Sticky Fingaz.

Легендарните рапъри продължиха разходката из своята дискография, оставяйки цялата публика без дъх след изпълнението на Bring 'Em Out Dead и Slam Harder от излезлия през 2002 година Bacdafucup Pt. II – албум с доста по-комерсиално звучене. Класиката Slam за нула време върна обратно суровото звучене на музиката от гетата на Голямата ябълка.

Само час след като се появиха, Onyx пожелаха весело прекарване на наближаващите празници, предупредиха тълпата да не прекалява с алкохола и зелените детелини и се оттеглиха от сцената. За мое огромно съжаление, публиката не прояви никакъв ентусиазъм да повика Fredro Starr и компания обратно, като това сложи края на нахъсващия им концерт.

Преди да тръгна, успях да разменя няколко думи със Sticky Fingaz, снимах се отново с него за спомен и оставам с надеждата, че една от любимите ми групи ще дойде отново да ни зарадва подобаващо.

Сподели.