Официално: PC геймингът доминира в индустрията

Pinterest LinkedIn +

PC геймингът продължава да увеличава преднината си спрямо конзолите на хардуерния пазар и с пълно основание може да се заключи, че доминира в индустрията. Това е заключението на агенцията John Peddie Research, която оповести резултатите от своето актуално проучване по темата.

Данните от него разкриват, че в момента игралният пазар за PC се оценява на $21,5 милиарда – над два пъти повече от конкурентите на тази платформа в конзолната индустрия, а според анализаторите пазарната му оценка ще достигне $23 милиарда към 2017 година.

При калкулирането на данните са взети предвид редица показатели, в т.ч. продажбите на персонални компютри, аксесоари, ъпгрейд и други хардуерни продукти, предназначени за гейминг. Увеличаването на актива на PC гейминга спрямо конзолния се обяснява с отлива на част от играещите потребители, които не принадлежат към хардкор общността, към мобилните платформи, като същевременно по-напредналите PC играчи във все по-голяма степен търсят игрално преживяване, което е технологично непостижимо със съвременните гейм конзоли.

Тези играчи са сравнявани с притежателите на свръхскъпи спортни коли и някои от тях харчат хиляди долари за ъпгрейд на машините, които притежават. Онези, които са на противоположния край – потребителите с ограничен бюджет, са по-склонни да търсят алтернативи на PC гейминга, обясняват анализаторите.

"Nvidia, Intel и AMD произвеждат толкова мощни CPU и GPU компоненти, че когато бъдат комбинирани със SSD и бърза памет, така получената компютърната конфигурация тотално разгромява мощността и възможностите на конзолите от най-ново поколение", обяснява Джон Педи – президент на JPR.

Сподели.