Официално изявление на SME във връзка с концерта на Роджър Уотърс в София

Pinterest LinkedIn +

В отговор на създалото се напрежение около казуса с потенциалното засичане на датата на провеждане на концерта от The Wall Live Tour на Роджър Уотърс в България (на 30 август) и тази на футболната среща на "Лудогорец" от Шампионската лига организаторите на едно от най-чаканите музикални събития на годината излязоха с официално изявление.

Въпреки че е малко вероятно жребият да определи за дата на мача точно 30 август, ситуацията би могла да стане комплицирана, тъй като заради The Wall Live Националният стадион "Васил Левски" - единственото спортно съоръжение, лицензирано от УЕФА за футболни турнири у нас - не може да бъде използван цяла седмица.

Само за изграждане на сцената са необходими 4-5 дни, а за демонтирането й след шоуто - още 2-3.

"София Мюзик Ентерпрайсис имаше намерение да коментира ситуацията с предстоящия мач на "Лудогорец" от предварителния кръг на Шампионската лига след тегленето на жребия, насрочено за утре (9 август), но поради огромния интерес и за да няма спекулации, сме длъжни да заявим следното:

В никакъв случай не желаем конфронтация, нито да разделяме феновете на спорта и музиката! Напротив, приветстваме успеха на всеки български тим на европейско ниво. Ако в първия мач "Лудогорец" бъде домакин, това по никакъв начин не застрашава организацията по концерта. Проблемът е, че реваншът може да бъде насрочен за 27 или 28 август, когато на стадиона ще тече с пълна сила подготовка за шоуто на Роджър Уотърс THE WALL.

УЕФА разрешава смяна на домакинството и ние смятаме, че това е най-правилното решение. Тази вечер Ботев Пловдив ще излезе срещу "Щутгарт" не на техния клубен стадион "Мерцедес Бенц Арена" заради концерта там на Роби Уилямс. През 2009 г. ЦСКА размени своето домакинство на стадион "Васил Левски" с "Динамо" Москва заради концерта на Мадона там.

Без емоции смятам, че може да се постигне разумно решение" – заяви Иван Несторов, управител на София Мюзик Ентерпрайсис.

Създалата се ситуация обаче поражда и много въпроси. Например защо има само един лицензиран от УЕФА стадион в България? А какво би станало, ако три български отбора се бяха класирали за следващия кръг в Шампионската лига? Дали отново Роджър Уотърс щеше да бъде виновен, че те няма къде да играят?

В своето изявление днес от Спортното министерство заявиха, че феновете на "Лудогорец" могат да бъдат спокойни. А как да бъдат спокойни хилядите фенове на Роджър Уотърс, които са дали толкова много пари за билети и то отпреди няколко месеца?

Графикът за турнетата на най-големите световни звезди, сред които безспорно е и Роджър Уотърс, се прави поне година предварително и няма никаква възможност за промени.

Ние сме заявили датата 30 август 2013 г. за концерт (с една седмица предварителна подготовка) с писмо № 51 от 10 октомври 2012 г., билетите за концерта бяха пуснати в продажба на 16 ноември 2012 г. и това се случва много преди УЕФА да обяви своите графици и дати за мачовете от предварителния кръг на Шампионската лига.

Не е много справедливо да се игнорира и обижда артист от класата на Роджър Уотърс, защото това неминуемо ще рефлектира много негативно върху имиджа на страната ни и възможността да ни гостуват такива звезди.

Въпреки всичко призоваваме към разумни действия от страна на всички институции. Надяваме се да се намери вариант, от който всички да бъдат удовлетворени. Искаме и да успокоим хората, че независимо от всичко концертът на Роджър Уотърс в София ще се състои!"

Сподели.