Одри Хепбърн - безсмъртната принцеса на Холивуд

Pinterest LinkedIn +

Легендарната Одри Хепбърн (Audrey Hepburn) е една от първите звезди на киното и е типична представителка на поколението актриси от 50-те и 60-те, които по стил и маниери, финес и класа се различават много от съвременните холивудски звезди.

Родена на 4 май 1929 г. в Белгия, Одри Катлийн Хепбърн-Ръстън израства в Холандия по време на Втората световна война. Още 10-годишна тя започва да се занимава с балет в училище и през 1945 г. вече е професионална балерина.

Именно балетните занимания оформят характерните за актрисата изящество и безупречна стойка, но се оказва, че високият й ръст от 176 см. е пречка за желаната от Хепбърн кариера на танцовия подиум.

Така балетът губи една потенциална звезда, но затова пък световното кино печели една от най-ярките си и обичани актриси, която годин по-късно ще бъде обявена за актрисата, произнесла най-секси репликата в киното.
Началото на филмовата й кариера не е особено силно. Тя участва в няколко британски филма в края на 40-те и началото на 50-те, в които играе малки роли, но все пак достатъчни, за да бъде забелязана.

Така през 1951 г. идва първото й голямо участие в пиесата на Бродуей – Gigi (Джиджи). Именно тя е нужна, за да се подредят звездите за Одри Хепбърн, а големият пробив се нарича Roman Holiday (Римска ваканция).

Историята разказва за принцеса, която нехае за аристократичните си задължения и се влюбва в американски новинар, в чийто образ се превъплъщава друга легенда на американското кино – Грегъри Пек (Gregory Peck).

Първоначално продуцентите искат Елизабет Тейлър (Elizabeth Taylor) за главната роля на принцесата. Когато обаче Одри Хепбърн се явява на кастинга, тя грабва сърцата на всички и най-вече на режисьора Уилям Уайлър (William Wyler) и веднага получава мястото.

Заставайки под светлината на прожекторите в Roman Holiday, Хепбърн омайва всички с играта и обаянието си и грабва Оскар, Златен глобус и БАФТА – всички в категорията Най-добра актриса в главна роля. 

Следва поредица от големи успехи за новата любимка на Холивуд, а сред актьорите, с които си партнира, са Уилям Холдън (Willem Holden), Грегъри Пек (Gregory Peck), Хъмфри Богарт (Humphrey Bogart) и Фред Астер (Fred Astaire).


Всички те водят към вероятно най-емблематичната роля в кариерата на Одри Хепбърн – тази на Холи Голайтли в романтичната драма, базирана на романа на Труман Капоти, Breakfast at Tiffany’s (Закуска в Тифани).

Въпреки че според самата актриса героинята й Холи Голайтли е нейна пълна противоположност, образът става дефиниращ за кариерата на Одри Хепбърн, а визията й - едно от най-мощните влияния в модните тенденции и до днес.

След Breakfast at Tiffany's (1961 г.) Одри се снима в още няколко филма до 1967 г. От това време датира и единственото й екранно партньорство с холивудския съблазнител Кари Грант (Cary Grant) в романтичния трилър Charade (Шарада).

Не всичко в личния живот на Одри Хепбърн обаче върви по вода и тя решава да си даде почивка от киното и да се отдаде на семейството си и на благотворителност. През 1976 г. актрисата се завръща на голям екран за приключенската драма Robin and Marian с Шон Конъри (Sean Connery).

Следват още три роли, като последната е камео участие във филма на Стивън Спилбърг (Steven Spielberg) Always от 1989 г. Никоя от тях обаче не може да се сравнява с ранните години в кариерата на актрисата.
Филмовата кариера на Одри Хепбърн завършва със смъртта й през 1993 г. Последните си години актрисата прекарва като посланик на добра воля на UNICEF и се занимава предимно с благотворителност.

Месеци преди смъртта си тя посещава Сомалия, а след завръщането си от там открива, че страда от рядък вид рак на стомаха и на 20 януари 1993 г. умира в дома си в Швейцария.

Сподели.