Обещанието (Wu Ji)

Pinterest LinkedIn +

Китай, Япония, Южна Корея, 2005, 102'
Режисьор: Чен Кай Джи
Сценарий: Чен Кай Джи
Участват: Донг Кун Янг, Хироюки Санада, Сесилия Ченг, Никълъс Це, Йе Лиу, Ченг Куан и други
Екшън, фентъзи, със субтитри, китайски

Изключително уважаван в родния си Китай 54-годишният режисьор Чен Кай Джи прави поредния си епичен епос. След малкото отклонение, което той си позволи с драмата “Убий ме нежно” (2002) за Холивуд, той отново снима в родината си.  Завръщайки се към китайската митология, съчетана с фентъзи елементи, неговият филм беше забелязан и от американската киногилдия.
 
Високооценен, “Обещанието” получи ласкави оценки от специализираната западна преса и успя да попадне в селекцията на престижните награди “Златен глобус”, в категорията за най-добър чуждестранен филм. И не случайно, защото лентата е най-мащабната и скъпоструваща продукция в досегашната история на китайското кино с нейните 35 млн. долара бюджет. Освен с режисурата Чен Кай Джи се е справил и със сценария, а зад гърба си има дори и актьорско участие в легендарния филм “Последният император” (1987) на Бернардо Бертолучи.
 
Останала пълен сирак малката Куинг Ченг (Сесилия Ченг – “Шаолин сокър”) се бори за оцеляването си всеки ден. Изпаднала в безизходица и притисната от постоянен глад тя намира решение в предложението на мистериозната кралица Ман Шен (Хонг Чен). То се състои в обещанието на Куинг Ченг никога да не опознае истинската любов, като в замяна ще получи всичко друго, което пожелае.
 
Години след това станалата красива принцеса, малко сираче, иска да не е давала такова обещание, защото всички мъже, който обиква скоро умират. И при един инцидент с нейно участие, в който се цели да бъде убит Императорът (Ченг Куан), тя е спасена от смърт от мъж в червени доспехи и златна маска. Това се оказва генерал Гуанг Минг (Хироюки Санада – “Последният самурай”), в когото тя се влюбва.
 
Историята се оказва много по-сложна, защото спасителят й не е бил самия генерал, а неговия преоблечен роб Кунлун (Донг Кун Янг – “Братството на войната”), който не може да разкрие истината за случката. Кунлун има загуба на паметта и не знае къде е семейството му и кой е самият той. Използвайки изключителните му бойни умения генерал Гуанг Минг го е превърнал в негов слуга, който на бойното поле се представя за него зад златна маска.
 
Скоро става ясно, че и съдбата на Кунлун не е обикновена и двамата с принцеса Куинг Ченг трябва да намерят начин да открият пътя един към друг. По следите им обаче е свирепият херцог У Хуан (Никълъс Це – “Медальонът”) и армията му, които искат смъртта им.
 
Официален сайт: http://wip.warnerbros.com/promise
 
 
Сподели.