Ново писмо от Джон Ленън за Пол Маккартни крие ключa към раздялата на The Beatles

Pinterest LinkedIn +

Аукционната къща RR Auction обяви на търг писмо, за което твърди, че е дело на Джон Ленън. Текстът е написан на машина на бланка на Bag Productions и е допълнен от ръчно нанесени корекции. Писмото е адресирано до Линда и Пол Маккартни и може би крие ключа към раздялата на The Beatles.

Според оценка на аукционната къща то датира от 1971 г. Въпреки че не е подписано, в него е употребена фразата "Йоко и аз", която не оставя място за съмнения кой е авторът.

"Четях писмото ти и се чудех кой ли странен фен на Бийтълс на средна възраст го е писал. Устоях да не погледна последната страница, за да разбера, и продължавах да мисля кой е. Куини? Майката на Стюарт? Жената на Клайв Епщайн? Алън Уилямс? По дяволите! Та това е Линда!".

Писмото най-вероятно е писано малко преди заминаването на Ленън и Оно за САЩ. От текста личи, че е в отговор на писмо на Линда, в което тя укорява Ленън за това, че не е обявил публично напускането си на групата: "Относно това, че не съм казал на никого за напускането на Бийтълс – ПОЛ и Клайн ме убеждаваха цял ден, че е по-добре да не казвам на никого. Молеха ме да не казвам нищо, защото "това ще навреди на Бийтълс", "да го оставим да отшуми" – помниш ли? Затова вкарай си го в малкия жалък перверзен мозък, г-жо Маккартни – вагините ме молиха да си мълча за това".

Джон Ленън Пол Маккартни The Beatles

Гневният текст разкрива напрегнато съперничество между двамата членове на Beatles, което е ескалирало месеци или дори години преди разпадането на бандата. 

Пол Маккартни обявява публично края на Фантастичната четворка по време на премиерата на дебютния си солов албум, което Ленън тълкува като "предварителен удар". Самият той е имал намерение да напусне групата и официално да обяви края на ерата на Бийтълс.

Очевидно Джон Ленън е бил разстроен и от смъртта на мениджъра Брайън Ъпстейн, от разпадането на групата и в частност от разрива в отношенията между него и Пол, който ескалира около последвалия контрол над Apple Corps., както и от официалното въвеждане на Линда и Йоко в кръга на Бийтълс.

Раздялата на двете музикални легенди е драматична. По-късно Маккартни признава: "Бизнесът е това, което ни раздели", но писмото разкрива още неочаквани детайли от кухнята на една от най-великите банди на ХХ век.


Сподели.