Новата люта чушка „Български дух“ – огнена иновация, която издига България на световната кулинарна сцена

Pinterest LinkedIn +

С лютивост от 200 000 сковила, сортът „Български дух“ е 10 пъти по-лют от традиционните чушки на територията на България

Най-лютата българска чушка „Български дух“ е нов сорт, създаден специално за нашите географски ширини. Неговата лютивост от 200 000 сковила го нарежда сред световнопризнати сортове като Хабанеро чили и люти чушки „Птиче око“.

„Български дух“ е 10 пъти по-лют от всяка друга традиционна чушка в България. Сортът е създаден и култивиран у нас и вирее прекрасно на нашите географски ширини. Растението има причудлива форма – структурата му наподобява нашите типични български люти чушки, които са по-скоро храстовидни, но формата на плода е екзотична. Носи със себе си силна лютивина и цитрусов аромат, които оставят дълъг и траен послевкус.
Най-лютата чушка

Специалният сорт е плод на 6-годишен труд, целенасочена селекция и култивиране. Дело на Hot Farm, първата люта ферма в България и водещ новатор в областта на отглеждането на люти чушки, която е разположена близо до Варна, в живописното село Страшимирово. Създателят на сорта „Български дух“ – Христо Родинов – започва своето пътешествие в света на лютите чушки през 2011 г. и бързо се влюбва в тях. Страстта му не е свързана с любовта към лютото, а най-вече с личното предизвикателство да провери дали може да отглежда най-лютите чушки в света в България – страна с четири различни сезона. Потапяйки се в изучаването на ботаниката и специфичните нужди на тези огнени растения, Христо започва своите експерименти. Той открива, че с правилните приспособления тези екзотични люти чушки наистина могат да виреят в България. 

Исках да създам чушка, която да е изключително люта, но да е много по-добивна от най-лютата чушка в света. Исках да обединя всичко, което знам и мога, в един сорт, който да представя достойно страната ни като люта дестинация, в която развиваме лютата култура и вървим напред. Сортът „Български дух“ не само поставя нови стандарти в гастрономията, но и подчертава ангажимента на българските производители към иновациите и високото качество“, споделя Христо Родинов, създател на най-лютата българска чушка. „Тази чушка е истинско доказателство, че България има потенциал да окаже значително влияние на световната кулинарна сцена. “Български дух” е нашето признание за неуморния труд и доказателство, че няма невъзможни неща – мечтата, която се превръща в реалност“ - допълва той.

Независимо дали сте професионален готвач, който иска да подправи менюто си, или просто имате страст към смелото и дръзкото, "Българският дух" обещава да внесе нотка българска жар във вашите кулинарни творения. Желаещите да се запознаят с този огнен феномен могат да намерят повече информация и на www.hotfarm.eu/balgarski-duh, както и да се впуснат в специален Лют Тур на фермата, който предлага едно незабравимо преживяване за сетивата.


***

За Hot Farm
Hot Farm е първата ферма за люти чушки в България, като началото ѝ поставя семейство Родинови – Христо, Дарина, Елена, Славена и Стоян. През 2012 г. те откриват истинското си призвание в отглеждането на люти чушки, което бързо се превръща в тяхна основна страст и бизнес. Оттогава Родинови отглеждат около 150 сорта люти чушки, като се фокусират върху производството на висококачествени и иновативни продукти като сосове, конфитюри, подправки, сушени люти чушки и зехтин. Те наблягат на ползите за здравето от лютите чушки, като ги включват в широк спектър от кулинарни приложения. Посвещението на Hot Farm се разпростира върху всеки аспект на производствения процес – от засаждането до крайния продукт, като гарантира несравнимо качество. През 2022 г. Hot Farm получава официален сертификат за признаването на новия сорт български люти чушки „Български дух“.
Сподели.