Noah, или как да изживееш катарзис за 2 часа и половина

Pinterest LinkedIn +

След последната версия на RoboCop ми беше трудно да си представя, че може да бъде създаден по-скучен филм, който ще ме отегчи до крайни измерения. Спрямо Noah обаче RoboCop изглежда като достойна за "Оскар" продукция!

Хора, не е за вярване, че за направата на този филм са похарчени 145 милиона долара. Общо взето, това прави сума, с която могат да се изплатят великденски и коледни надбавки на всички пенсионери в България за 2014-та и 2015-та година - сигурна гаранция за едни успешни избори.

Хващам се на бас, че ако поне един от тези български пенсионери успее да издържи и да изгледа творбата на Дарън Аронофски (Darren Aronofsky), след като научи колко струва създаването й, то ще се хване за главата или за сърцето, да ме прощавате за черния хумор.

Ако някой контрира, че това не е филм за пенсионери, а за доста по-млада аудитория, т.е. за феновете на развлекателното кино, тутакси ще ви спойлна с новината, че епичните и апокалиптични сцени от трейлъра с птици, змии и чифтокопитни, които напират да влязат в ковчега, сътворен от Ной, са с продължителност почти точно толкова, колкото в самoто рекламно видео.

В интерес на истината, има и няколко минути нелоши специални ефекти, но когато за първи път на екран се появят Пазителите на ковчега, точно в този миг започвате да усещете, че нещата отиват на зле. Дали можете да си представите библейско създание, нещо средно между Дървобрад и Оптимус Прайм? Аз очевидно - не!

Ако пък приемем, че не сте от почитателите на епичната баталистика, а бихте искали като един средностатистически млад човек да опитате известна порция съвременна трактовка на Библията, тогава ще се чудите как, по дяволите, сте успели да си причините нещастието да се доверите на иначе талантливия Аронофски. Съвременна трактовка не би трябвало задължително да означава холивудско арт клише, още повече когато режисьорът е един от създателите на Pi (1998) и Requiem for a Dream (2000).

Възможно е да се подведете и от присъствието в каста на сър Антъни Хопкинс (Anthony Hopkins), но ако все пак отидете да гледате Noah, предстои ви да се убедите, че това е поредният рекламен трик. Мисля, че ако създателите му се бяха спрели в избора си на Иън Маккелън за ролята на дядото на Ной, всичко, което се случва на екрана, можеше да мине като унизително лоша версия на "Властелинът на пръстените". Което май щеше да е по-добре!

За Ръсел Кроу (Russell Croweли? Ако искате да го гледате като дебел, тромав и скучен мизантроп, сънуващ кошмари - това е вашият шанс! Ако искате да си представите как би изглеждал Ной - по-добре забравете за Кроу на мига (уваже, гладиаторе) и запазете нужния респект към религията!

Чакайте да ви кажа още едно! Абсурдeн беше фактът, че никой в киносалона не си тръгна по време на прожекцията, въпреки нарастващото кикотене и мърморене в залата. Цялостната ситуация ме накара в един момент да си сваля очилата за 3D, да погледна към случващото се върху размазания екран и в този миг, подобно на виденията на героя на Ръсел Кроу, добих странно усещане за някакъв мой си катарзис.

Почувствах как ми расте брада и мустаци и как се превръщам в самия Ной (или Майкъл Джексън в Thriller), а киносалонът е този мой ковчег, който съм сътворил собственоръчно, набутал съм се сам и от който няма шанс за измъкване, докато не срещна някой случаен спасителен бряг под формата на финален надпис! Поучително и библейско, а?

Аvtora.com: Споделете мнението си за "Ной" (Noah) под статията, за да стане по-полезна за читателите!


Сподели.