Nikon J2 – без революционни подобрения, но на значително по-атрактивна цена

Pinterest LinkedIn +

Анонсиран преди по-малко от година, Nikon J1 – първата по рода си безогледална камера на компанията, се сдоби с наследник. Не особено изненадващ ход в светлината на показаният само преди седмица и половина Canon EOS M. Тъй като са двата основни конкурента, доминиращи този пазар, Nikon и Canon често се следват един друг по петите и за това появата на Nikon J2 е всичко друго, но не и неочаквана.

Естествено J2 развива по-скоро еволюционно концепцията на предшественика си и не се опитва да поправя неща, които така или иначе си работят. Камерата предлага 10 МР сензор с аналогични размери, същата 73 точкова автофокусна система и идентични габарити.

Също така подобно на J1, новата камера разполага с опции за ръчни настройки, вградена светкавица и възможности за видео заснемане с Full HD резолюция (1080р, 30 кадъра в секунда).

Това, което прави J2 по-атрактивна оферта за начинаещите във фотографията потребители (към които основно е ориентиран модела разбира се), е наличието на редица готови режими, подходящи за снимане при различни сценарии.

Говорим за редица креативни опции, като снимане „в клин”, нощни снимки, селективен цвят, черно–бял режим, панорамен режим и режим „Миниатюра”.

Друго значително подобрение спрямо J1 е вграденият LCD дисплей, който е с повече от 2 пъти по-висока резолюция – 921 000 точки срещу 460 000 за предния модел.

Макар да не се различава драстично от предшественика си, Nikon J2 има един изключително силен коз не само спрямо J1, a и срещу основният си конкурент Canon EOS M – цената. Nikon позиционират новата си камера в сегмент с около 250 долара по-нисък – т.е. когато J2 се появи на пазара този месец, той ще се предлага за 550 долара в комплект със стабилизиран 10-30 mm обектив.Сподели.