Nigel Kennedy пристига за концерт в София

Pinterest LinkedIn +

На 18 март 2005 година - петък, в зала № 1 на НДК ще се състои концерт на световноизвестния виртуоз Найджъл Кенеди (Nigel Kennedy), който пристига в София, по покана на “Класик ФМ радио” и “Mtel”.

Найджъл Кенеди ще представи пред българска публика спектакъла “Преживяването Кенеди”, с който официално ще се открие най-големия джаз форум у нас - София Джаз Пик 2005. Цените на билетите ще бъдат от 20 до 60 лева.

Концертът в НДК ще бъде разделен на две части: в първата част, Кенеди ще изпълни най-обичаното класическо произведение “Четирите годишни времена” на Вивалди, съвместно с Оркестъра на Класик ФМ радио. Освен “Годишните времена”, на сцената в НДК ще прозвучат и някои от най-популярните концерти за цигулка на Вивалди, част от най-новия му студиен проект, “Vivaldi II”.

Във втората част на “Преживяването Кенеди”, виртуозният цигулар ще свири джаз заедно със своята група от Полша – “Kroke Band”. Те ще представят и част от суперуспешния етно албум “East Meets East” (издаден у нас от Анимато Мюзик/EMI), с който Кенеди за пореден път провокира публиката чрез смесването на джаз, класическа музика с фолклорни елементи от Източна Европа и Северна Африка.

От джаз клубовете в Ню Йорк до следването в “Джулиард Скуул”, през интерпретацията на музиката на Джими Хендрикс и Франк Запа и преди всичко - виртуозен цигулар с изключителен класически репертоар от Барток до Вивалди, Найджъл Кенеди винаги се е ръководил от страстта си към разнообразието в музиката.

С “Четирите годишни времена”, той пренаписа историята на музикалната звукозаписна индустрия като влезе в “Книгата на рекордите Гинес” за най-продаван класически албум на всички времена, спечели награди “Грами” и има няколко милиона продадени компактдиска. Неговата изключителна техника, уникален талант и атрактивно поведение придават ново звучене на класическия и съвременен репертоар.

Концертът в София е част от световното турне на цигуларя, започнало на 21 ноември в Париж. Френската преса обяви, че спектакълът на “Le virtuose britannique…” (Виртуозният британец) се е превърнал в едно от големите събития за годината в музикалния живот на Париж. Преди България, европейските страни, през които минава турнето “Преживяването Кенеди” са Полша, Германия, Великобритания, Ирландия и Австрия.

Инфо: Анимато Мюзик/EMI Classic
Сподели.