Невероятната история на Оскар Писториус - между славата и едно убийство

Pinterest LinkedIn +

Параолимпиецът от ЮАР Оскар Писториус (Oscar Pistorius) се изправя за пореден ден на безмилостен кръстосан разпит на 11 април 2014 година, като прокуратурата продължава да търси дупки в неговото обяснение за убийството на приятелката му Рийва Стеенкамп (Reeva Steenkamp).

Прокурорът Гери Нел (Gerrie Nel) обвини атлета, че крие истината за смъртта на Стеенкамп, която бе застреляна през затворената врата на тоалетната в дома му в Претория. Прокуратурата оспорва почти всеки аспект от защитата на атлета, чиято версия е, че е убил приятелката си по погрешка на Свети Валентин през 2013 година.

Писториус отрече да се е отнасял грубо към нея, като обвинителят искаше да го обрисува като "арогантен" и "луда глава", който безотговорно борави с огнестрелни оръжия.

В стремежа си да покаже, че връзката им не е била перфектна, Гери Нел изкара обмен на текстови съобщения между двамата. Той обърна внимание на един случай, в който Стеенкамп се оплаква в съобщение, че Писториус я е помолил да спре да дъвче дъвка.

Прокурорът също така прочете на глас съобщение, в което убитата се защитава срещу обвиненията на Писториус, че е флиртувала с друг мъж по време на парти.

Според Гери Нел Писториус е постъпил себично, тъй като не е отговорил на съобщението на Стеенкамп: "Аз съм момичето, което се влюби в теб". Самият спортист твърди, че не е върнал отговор, тъй като е искал да се обясни в любов на приятелката си на четири очи, но не е имал възможност да го направи.

"Защото винаги сте бил егоист, господин Писториус. И просто не искате да поемете отговорността за това", заяви по време на разпита Гери Нел.


Според прокурора версията на Писториус за събитията от нощта на убийството е била измислена от самия спортист, за да пасне на защитата му.

Спринтьорът разказа, че си спомня как се събужда през нощта, става от леглото, затваря вратата на терасата и дърпа завесите. Рийва Стеенкамп също става от леглото по това време, но Писториус не я вижда, защото е било много тъмно.

Прокурорът опита да представи атлета като човек, който е небрежен и непредпазлив с огнестрелни оръжия. Месец преди убийството - през януари 2013 година - Писториус стреля с пистолет в ресторант. Обяснението на спортиста е, че негов приятел му е подал оръжието под масата и изстрелът е бил произведен случайно, докато се е опитвал да сложи предпазителя обратно.

"Това е невероятно. Вие никога не сте докосвал спусъка, а пистолетът гръмва. Вие поемате вината, поемате отговорността, но не помните как се е стигнало до изстрела", изразява учудването си Гери Нел.

В друг инцидент преди убийството атлетът обвини двама свидетели в лъжа. Негово бивше гадже и негов приятел твърдят, че той е стрелял през люк на автомобил. Писториус обаче заявява, че това не е вярно и отказа да се признае за виновен по четвъртото обвинение: незаконно притежание на боеприпаси, открити в сейф в дома му след убийството на Стеенкамп.

Никой не оспорва факта, че Писториус е убил Стеенкамп. Но прокуратурата се опитва да докаже, че той е направил това не по непредпазливост, а нарочно и с ясното съзнание, че иска да я застреля.


Според версията на Писториус той е помислил приятелката си за натрапник, който се е опитва да го обере и затова е стрелял през вратата на банята.

На 9 април 2014 г. (сряда) в началото на кръстосан разпит Гери Нел шокира съда в Претория, показвайки снимка от местопроизшествието: на кадъра се виждат части от черепа на Стеенкамп и косата ѝ, сплъстена с кръв.

При това Писториус се разстроил, а Гери Нел използвал момента, за да опита да изтръгне признание, че убийството е било предумишлено. Обвинението на прокуратурата е, че атлетът е извършил деянието след шумен спор между двамата.

Няколко свидетели са дали показания, че са чули мъжки крясъци от къщата, както и женски писъци, след което е дошъл залп от изстрели.

Писториус сподели, че има желание да се срещне с родителите на бившата си приятелка и да им поднесе извиненията си, въпреки че не вярва, че те ще искат да го видят. Джун Стеенкамп - майка на убитата, вярва, че убиецът играе актьорска игра по време на процеса.

Според нея Писториус драматизира постоянно със сълзи и дори повръщане, докато се минава през разглеждане на доказателствения материал.

"Адвокатите ми ме предупредиха, че ще се стигне дотук - той да иска да се извинява. Това му изказване не ме трогва", казва още Джун Стеенкамп.

Процесът срещу Оскар Писториус ще продължи в средата на май.

Сподели.