NEMO: Искаме да създадем очакване към новия си албум

Pinterest LinkedIn +

Свежите музиканти от гръндж бандата NEMO в интересно и откровено интервю пред Avtora.com. Настанете се удобно и му се насладете!

Avtora.com: Здравейте! Откога създавате музика?

NEMO: Привет! Всички сме участвали в други групи, но това време остава все по-назад – все пак НЕМО е проект, започнал преди 10 години.

.: В тази връзка - откога точно съществува група Nemo? Как и кога се събрахте?

NEMO: Началото е поставено от Алек, който освен певец е и основен композитор на групата, още през 2004 г. В следващите години постепенно се утвърждава ядро от  трима - китара (Тео), бас (Явор) и Алек (глас и китара), към което за различни периоди са гравитирали различни други музиканти.

Представете си влак, който пътува по транссибирската ж.п. линия и на отделните гари се качват и слизат различни хора. С тях пътувате, сближавате се, живеете заедно, преживяте широк спектър от емоции – музикални и житейски. Всеки от пътниците променя атмосферата, даже и понякога посоката на общото пътуване съобразно опита, интересите и емоционалността си.

Настоящият четвърти член в групата е Дез Маринков – съвсем пресен спътник и много интересен барабанист и композитор. Надяваме се съвместното ни пътуване да продължи дълго и приятно.

.: Помните ли първите си сценични музикални изяви?

NEMO: Можем да дадем четири отговора на този въпрос, но това ще са четири варианта на класическата рокендрол история – ентусиазъм, притеснение и гордост, заемане на липсващото оборудване от батковци и приятели, грешки, ново начало след всеки концерт и т.н. Всички сме започнали да излизаме на сцена 14-15 годишни и полека сме се учили и сме набирали опит.

.: Има ли стил/изпълнител, който ви е вдъхновявал навремето?

NEMO: Вдъхновението си проправя път от неподозирани места. Не само през музиката, която слушаме, но и онази, още неизсвирената, за която само фантазираме. Четенето на материали за музика, която не сме слушали, може да е чудесна провокация. Интервютата с музиканти също дават криле. Към това можем да добавим и музиката на различни групи - Queen, Nirvana, Dave Matthews Band, Foo Fighters, Ocean Machine, Mark Knopfler, Cynic, Threshold, Seventh Wonder, Tribal Tech, Sigur Ros и т.н.

.: А откъде идва името ви?

NEMO: От името на една риба-клоун, от името на един капитан от книга за невъзможното, от аНЕМОния – растението, с което рибите съжителстват неразделно. Да оставим изброяването недовършено  - така всеки ще може да добави личното си тълкувание.

.: Подготвяте клип към парчето Bother. Издайте ни подробности около процеса.

NEMO: Нека първо кажем, че преди появата на клипа Bother се появи на плоча! Записахме я на живо на покрива на галерията на ул. "Шипка" 6 в най-дългия ден на 2014 г. заедно с всички останали банди, които участваха в City Songs на Bushmills.

Клипът се прави от фотографа Венета Захариева и аниматора Благо. Все още материалът е много суров, но се очертава интересна среща на два съвсем различни визуални подхода.

.: Преди дни зарадвахте феновете си с концерт след дълга пауза. Какви са
впечатленията ви от него?

NEMO: Всичко мина на един дъх. Няколко от парчетата свирихме за първи път на живо, това винаги е вълнуващо. По-енергичните песни от, една страна, и "по-камерната" ни страна, така да се каже, уловиха вниманието по различен начин. Концертът имаше специална атмосфера, хората бяха дошли да слушат авторска музика и това се усещаше във въздуха. Macrophone бяха брилянтни, чудесно е, че ни поканиха и споделиха събитието с нас!

.: Какво ви предстои оттук нататък? 

NEMO: Албум. Албум от песни, които вече са имали свой живот, които надяваме се да чуете по радиото, на концерт или в интернет и да успеете да харесате, преди да бъдат събрани и издадени. Искаме да създадем очакване към тази колекция.

Сподели.