Небесни рицари (Les Chevaliers du ciel)

Pinterest LinkedIn +

Франция, 2005, 102'
Режисьор: Жерар Пире
Сценарий: Жил Маленкун (по комикса на Жан-Мишел Шарлие)
Участват: Кловис Корнилак, Беноа Мажимел, Жералдин Палас, Филип Торетон, Алис Талиони и други
Екшън, със субтитри, френски, английски

С очевидни препратки към филма “Топ Гън” (1986) френският “Небесни рицари” отново третира темата за летци на изтребители, техните взаимоотношения и трудностите, през които минават. Ситуацията сега е по-напрегната, защото един самолет, с технология “Стелт”, изчезва и става заплаха за среща на НАТО в Париж. Въздушната одисея е режисирана от ветерана Жерар Пире, който преди осем години направи автомобилната комедия “Такси”.
 
Главните роли в новата му продукция са поверени в ръцете на новото поколение френски артисти каквито са Беноа Мажимел (“Пурпурните реки 2”), Кловис Корнилак (“Най-дългия годеж”) и Жералдин Палас (“5х2”). Зашеметяващата въздушна акробатика е дело на Ив Рамбоз, който е освен, че е отговорен за ефектите на голяма част от новите френски продукции е участвал и в снимките на “Мисия невъзможна” (1996).
 
Капитан Антоан Маршели (Беноа Мажимел) и неговият колега Себастиен Валоа (Кловис Корнилак) са двама от най-добрите пилоти във френските въздушни сили. Когато след бойна демонстрация на изстребители Мираж 2000 един от тях изчезва в небето, двамата са изпратени да го открият.
 
Озадачени, че радарите не го засичат никъде, те с изненада го откриват да лети почти “залепен” до самолет от гражданската авиация на Катар. Пилотът на изстребителя явно им показва, че се готви за въздушен бой, което кара Антоан и Себастиен да предприемат ответен удар. След като е свален отвлечения самолет, френското разузнаване разбира, че терористична организация се стреми да се сдобие с боен самолет, за да извърши самоубийствен атентат в Париж.
 
Снабден с технологията “стелт” Мираж 2000 се превръща в съвършенното оръжие, което група араби искат да имат на всяка цена. И когато те успяват да се сдобият с него истинската битка в небето на Париж започва. Целта на терористите е демонстративно да унищожат висши световни лидери, чиято среща е във френската столица. И за Антоан и Себастиен не остава нищо друго, освен да се изправят директно срещу противника си.
 
Официален сайт: http://www.leschevaliers-lefilm.com
 
 
Сподели.