Научете повече за вашия смартфон - бърз преглед на официалните Windows Phone, iOS и Android сайтове

Pinterest LinkedIn +

По последни данни, около 70% (а вероятно вече и повече) от всички мобилни телефони на планетата попадат в категорията "смартфони". Иначе казано (макар и не съвсем точно) – телефони с операционна система. Доминиращите пазари в момента са ясни и точно три на брой – вездесъщата iOS на Apple (от която не е пресилено да се каже, че започна всичко), ключовият конкурент на Google – Android, и все още набиращият скорост Windows Phone.

С други думи, ако телефонът, който използвате, е закупен през последните две години, шансовете той да работи под управлението на някоя от изброените е много висок.

Съответно всяка от доминантните ОС си има собствен сайт и макар това да звучи като очевидно заключение (подобно на "сутрин слънцето изгрява"), много малко потребители правят следната връзка: когато имат затруднения с новия си смартфон или искат да научат нещо повече за него, първата им стъпка да е именно уеб адресът на Android, iOS или Windows Phone.

Нека сме наясно обаче – това е добра изходна точка, но далеч не е най-изчерпателният източник за решаване на всевъзможни проблеми, а и замисълът на цитираните по-долу сайтове не е точно такъв.

Apple iOS


Официалният сайт на операционната система на Apple не е самостоятелен, а дъщерен на www.apple.com. Тук ще намерите кратко представяне на iOS, информация за новостите в последната версия на софтуера (в случая 6). От тук ще можете да свалите пакетът за разработка, в случай че искате да правите приложения за iOS.

За съжаление, Apple не са счели за нужно да преведат тази официална секция от сайта си, така че тя ще е от полза само на хората, владеещи добре английски език. А секцията за iPhone и iPad са преведени на чист български.

Google Android


Официалната страница на Android прави впечатление с изключително семплия си, изчистен дизайн и лесна навигация. В нея не само ще намерите изобилие от информация за последните две версии на операционната система (Ice Cream Sandwich и Jelly Bean), но и подробен преглед на всички устройства, работещи под нейното управление, удобно сортирани по производител, регионален принцип и мобилен оператор.

Сайтът дори поддържа удобна опция за сравняване характеристиките на различните модели, така че по-лесно да направите своя избор.

Не е особено изненадващо (но за сметка на това разочароващо), че България липсва в списъка, а сайтът е изцяло на английски.

Microsoft Windows Phone

Във връзка със задаващия се официален старт както на новата настолна (таблетна) версия на Windows с пореден номер 8, така и на мобилния Windows Phone 8, Microsoft направиха пълен редизайн на официалния си Windows Phone сайт.

Освен добре структурирана новинарска и информационна секция, събрала всички видео и визуални материали, свързани с Windows Phone, сайтът включва още и списък с всички устройства, работещи с операционната система (все още сравнително скромен брой на фона на Android общността да речем), както и препратка към пазара за игри и приложения, преименуван от неясното Marketplace на по-простото "Приложения и Игри".

Изключително добро впечатление прави фактът, че Microsoft са се постарали доста за българската версия на сайта – тя не само е изцяло преведена на родния ни език, но и по нищо не се различава от чуждоезичните варианти.

Сподели.