Наоми Кембъл обвини Виктория Бекъм и колегите ѝ в расизъм

Pinterest LinkedIn +

Виктория Бекъм беше въвлечена в расистка война и обвинена, че не използва "модели с цвят" в своите модни ревюта. Съпругата на Дейвид Бекъм попадна в списъка на дизайнерите, посочени от тъмнокожите ветеранки от котешката пътека Наоми Кембъл и Iman като "виновни за този расистки акт".

Сред другите "виновни" за игнорирането на цветнокожите модели дизайнери и модни къщи са още Calvin Klein, Donna Karan, Chanel, Armani, Gucci, Saint Laurent, Roberto Cavalli и Marc by Marc Jacobs.

Те са адресати в отворено писмо на коалиция "Разнообразие" (Diversity Coalition), създадена от Кембъл, Iman и активистката Бетан Хардисън от организацията "Черни момичета" (Black Girls Coalition) с цел да бъде привлечено общественото внимание към проблема.

В писмото се подчертава, че слабото представяне на чернокожи модели на актуалните ревюта или пълната им липса е недопустимо и "независимо от намеренията ви резултатът е расизъм".

Според Наоми Кембъл, която преди 26 години стана първата чернокожа жена, снимана на корицата на Vogue, през 80-те години дизайнерите са били много по-либерални и много по-често са предпочитали модели от различни от бялата раса в сравнение със сега.

Конкретен полод за обвиненията са провеждащите се в момента актуалните модни седмици, представящи тенденциите в облеклото за предстоящия сезон есен/зима. Дали отвореното писмо ще даде желания резултат ще стане ясно съвсем скоро по време на предстоящите седмици на модата в Париж и Милано.

Сподели.