Най-важните технологични продукти за последната декада

Pinterest LinkedIn +

Буквално само няколко седмици преди премиерата на iPad технологичният свят е пощурял около новата играчка на Apple. Дали въпросната ще бъде поредната революция на американския гигант или просто начин да се припечелят милиони долари на гърба и славата на iPhone?

Това и фактът, че годината е 2010, несъмнено води до наличието на подобен материал, който цели да разгледа най-важните за технологичния свят продукти за последните десет години, които освен че са достигнали до домовете на милиони потребители, са прокарали и революционни идеи в своите сфери.

Ето ги и тях:

Музика (MP3 плейъри) - Apple iPod 

Пускова дата: 2001

Пуснат на пазара на 23 октомври 2001 година, продуктът на Apple промени завинаги начина, по който гледаме на MP3 плейърите. След безусловно популярния продукт на Apple светът беше разделен на MP3 плейъри (включително и тези на гиганти като Sony, Samsung, Creative и т.н.) и iPod.

Първият модел на устройството е с капацитет от 5GB, на които потребителят може да запише над 1000 музикални парчета в MP3 формат при 128 kbps. Екранът на оригиналния iPod е с диаметър два инча, който е и черно-бял.

Станалото емблематично "колело”, с чиято помощ потребителят се придвижва през менютата, също е част от дебютната версия и гениалното устройство, която предлага още четири бутона и възможност за комуникация единствено през FireWire порт.
 
iPоd не беше първият MP3 плейър на пазара, а още по-малко бе и най-евтиният, но устройството на Apple промени радикално визията за това как би трябвало да бъде реализирана идеята за пренос на музика в дигитален формат. С изключително интуитивен интерфейс, компактен (за времето си на излизане) външен вид в съчетание с крайно минималистичен дизайн и iTunes интеграцията, iPod се превърна в масмедиен феномен.

А когато през 2003 година направи дебюта си iTines Music Store, устройството на Apple се превърна в комерсиален хит от най-висока величина.

Към днешна дата позициите на устройството вече не са толкова силни заради масовото навлизане на смартфоните и по-малкото братче на iPod - iPhone. Но популярността на плейъра, който към днешна дата е нещо много повече от ограничено устройство, чиято основна функция е да възпроизвежда файлове в MP3 формат, все още е достатъчно голяма, а прибавянето на реагиращ на допир екран даде нов живот на iPod.

Според много критици ако не бяхме получили iPod, то вероятно никога нямаше да станем свидетели на революция като iPhone...

Нетбуци - ASUS Eee PC 900

Пускова дата: 2008

Продукта на ASUS промени завинаги понятието портативен компютър. Пуснато на пазара през 2008 година, устройството предлага дисплей с размер от 8.9 инча, 12GB SDD и1GB рам памет и процесор Celeron. Операционната система, с която се предлага, е Windows XP или безплатния Linux. Малко след пускането на Eee PC 900 се появяват и модели със стандартен твърд диск, предлагащи далеч по-голям капацитет.

Другия голям плюс, освен безпрецедентно малките размери, е продължителният живот на батерията. Докато през 2008 година средният живот на една батерия на лаптоп с размер на дисплея 15.4 инча е максимум три часа, то нетбукът на ASUS може да издържи без необходимостта на презареждане на батерията до 7-8 часа в зависимост от начина на използване.

С миниатюрните си размери и добавката на популярна операционна система като Windows XP, Eee 900 достига невиждана популярност. Независимо дали става въпрос за хора занимаващи се със сериозен бизнес или обикновен млад човек, който търси начин да се свърже към мрежата чрез устройство, което не е много по-голямо от смартфон и работи като стандартен компютър, малкият и доста евтин лаптоп в лицето на Eee 900 се превръща в предпочитан продукт за милиони.

Само за първите няколко месеца след пускането в продажба на Eee 900 ASUS продават над един милион устройства, като в един момент дори не могат да предложат достатъчно бройки заради прекомерно високото търсене на нетбука.

По-малко от година след грандиозния успех на Eee 900 всички големи производители на портативни компютри паралелно с излизането на специалния процесор на Intel за подобни мини PC-та, Intedl Atom, предлага на пазара своя нетбук версия.

Към днешна дата бизнесът с нетбуци е мултимилионен сегмент в продажбите на портативни PC-та. Основния виновник за това, както се може би се досещаш, е именно ASUS Eee PC 900.

Видео игри - Xbox 360

Пускова дата: 2005

Въпреки че първия Xbox успя да се превърне в достатъчно популярна гейм конзола, много критици се съмняваха в успеха на Xbox 360 заради безобразно голяма популярност на Sony и техния PlayStation 2. В световен мащаб Xbox беше продаден в 25 милиона екземпляра, докато до 2005 година от платформата на Sony бяха продадени малко над 120 милиона.

Масло в огъня наляха и гръмките изказвания на Sony, че PS3 ще предложи истински 1080p игри, Blu-Ray филми, пълна PS2 съвместимост, видеочип, който е с класа над този за Xbox 360 и Cell процесора, който според японците през 2005 година е имал изчислителната мощност на малък супер компютър.

В един момент Xbocx 360 дори заприлича на Dreamcast от предишната генерация – смела и сравнително добре реализирана идея, която предстои да бъде смазана от Sony.

Това обаче не се случи. Microsoft успяха да изпреварят своите конкуренти на пазара Nintendo и Sony с цяла година и въпреки невижданите до този момент хардуерни проблеми с конзолата за Xbox 360 в много кратък период от време направиха премиерите над 90% от франчайзите, които предишната генерация бяха запазена марка за PS2 на Sony.

Xbox 360 беше първата конзолна платформа, която предложи и безжични контролери в основния си пакет, HD графика още през далечната 2005 година и Xbox Live.

Последният сервиз всъщност вероятно е една от основните причини за успеха на майкрософкия продукт, освен високото количество качествен софтуер. Xbox Live се превърна основополагащ сервиз, който предлага много повече от демо версии на най-новите заглавия за конзолата и възможност за игра онлайн.

През Xbox Live може да се купува музика, каталогът с представители на седмото изкуство е огромен, като от миналата година вече дори не е задължително филмите да се изтеглят на твърдия диск на конзолата.

Въпросните просто могат да се гледат чрез директен стрийм.  Xbox Live предлага възможност за гледане на различни популярни предавания и сериали, а от края на миналата година и различните телевизионни програми на английската Sky. Популярни социални мрежи като Facebook, Twitter и музикалната Last.fm са интегрирани в Xbox Live, както и милиони други неща.

Със сигурност собствениците на платформите на Sony или Nintendo вероятно няма да се съгласят с подобен избор предвид комерсиалния успех на техните предложения, но фактът, че PSN е почти дословно копие на Xbox Live и въпреки че е по-нова технология, сравнена със сервиза на Microsoft, тя все още е осезаемо по-назад в много отношения, говори много за постиженията на Microsoft с 360.

В този смисъл Xbox Live е действително революционен продукт, чийто пълен потенциал беше отключен с Xbox 360. Бъдещето на Xbox 360 е меко казано розово, при все факта, че платформата датира от 2005 година, защото с излизането на обещаващия революционни геймплейни промени Project Natal в края на тази година конзолата ще получи изцяло нов живот, а вероятно и потребителска маса.

Следва...

Автор: Ивайло Коралски
 

Сподели.