Награди х 4 на 14-тия София Филм Фест

Pinterest LinkedIn +

Четирима кинотворци ще бъдат удостоени с Наградата на София на Столичната община

Композиторът Божидар Петков, създателят на “Сако и Ванцети” Джулиано Монталдо, номинираният пет пъти за “Оскар”  Ян Троел и руският режисьор Сергей Соловьов, ще получат наградата на София за приноса си в киното

„Музиката е магия, която не може да се обясни с думи”, казва за изкуството си Божидар Петков. Той е автор на музиката към филмите "Авантаж", "Мера според мера", "Откраднати очи", "Зад кадър" и "Единствената история, която Хемингуей не описа".

Италианският  кино, документален и оперен режисьор Джулиано Монталдо влиза в киното още като студент с малка роля на във филма на Карло Лизани "Внимание бандити” (1950).

По-късно става негов асистент-режисьор, както и на Серджо Лионе и Франческо Роси.

През 1960 г. дебютира като режисьор с "Лов на гълъби”, последван от "Безразсъдно”, награден със специалната награда на журито в Берлин през 1965 г.

По-късно снима "Големият удар”, "Маккейн Картечницата”, “Бог с нас”,  "Сако и Ванцети”, "Време за убийство” с Никълъс Кейдж и международната телевизионна копродукция  на RAI, BBC и NBC „Марко Поло”, донесла му 7 номинации и 4 награди "Еми”.

Един от най- знаменитите шведски режисьори на ХХ век - Ян Троел ще получи Наградата на София по време на 14-ия София Филм Фест през март.

Той е номиниран за 5 награди Оскар през 1973 г., включително в категориите най-добър режисьор и най-добър сценарий, за филма "Емигранти” с Макс фон Сюдов и Лив Улман.

Сред известните му филми са  Who saw him die и "Запечатани мигове”.

„Докато не възникне маниакално отношение към това, което искаш да направиш, нищо няма да излезе” – казва призьорът на Берлинския и Венецианския кинофестивали Сергей Соловьов, който ще получи и Наградата на София за приноса си в кино изкуството.

Tой дебютира като режисьор със "Семейно щастие”,  последван от "Сто дни след детството” (Сребърна мечка за режисура на Берлинския кинофестивал), "Спасител” (отличен с диплом от фестивала във Венеция), "Наследници по права линия” (1982 г.), както и "Чуждата, бялата и сипаничавата” (1986 г., носител на Голямата награда на журито във Венеция).

Най-голяма популярност обаче му носят неговите "Три песни за родината”, "Черната роза – емблема на тъгата, червената роза – емблема на любовта” (1989 г.) и "Дом под звездите” (1991 г.).

14-тият  София Филм Фест ще се проведе от 5 до 25 март 2010.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.