MySpace is New – музикалната социална платформа стартира повторно в тотално променен вид

Pinterest LinkedIn +

Най-популярната социална мрежа в света между 2005 и 2008 г., която за кратко имаше по-голяма посещаемост от САЩ от Google, стартира повторно в напълно нов вид – с нова структура, интерфейс и предназначение. New MySpace бе обявена в началото на миналата есен от Джъстин Тимбърлейк, който от 2011 г. насам е съсобственик на компанията и е един от ключовите й стратези.

Новата платформа се отличава от предишната версия на MySpace, чийто последен редизайн бе извършен през 2009 г., по хоризонталната навигация, при която преглеждането на дадена страница изисква скролване от ляво надясно вместо отгоре надолу.

Както във всички останалите социални мрежи, потребителите имат възможност да създават контакт листи със свои познати или случайни хора, както и да следят профилните страници на артисти от цял свят, в това число най-комерсиалните звезди, които вече имат многомилионни армии във Facebook и Twitter.

New MySpace стартира без предизвестие и в бета версия, на което се дължи малкият брой фенове на мултиплатинени изпълнители като Риана, Мадона и самия Джъстин Тимбърлейк, който промотира пилотния сингъл от предстоящия си албум - Suit & Tie (ft. Jay-Z) - чрез платформата.

Освен въпросното парче, издадено на 14 януари, в плейлиста на Тимбърлейк фигурират още пет, а освен тях потребителите могат да чуят още много други в неговото Radio (функцията, която не се поддържа от всички страници на артисти и е подобна на Pandora Radio).

Избирайки да чуе дадена песен, потребителят активира допълнителен панел вдясно на екрана, където може да види кои други хора я харесват (connected), както и да избере други песни, за които се предполага, че ще са по вкуса му. Самият плейър е позициониран в основата на страницата, а над него е списъкът с подобни артисти (Similar Artists).

Менюто вляво включва директории като Mixes (компилация от парчета, подбрани от съответния артист), Photos (снимки), Videos (видео) и Events (концертни дати). Потребителите могат да създават и свои собствени миксове, които след това да споделят помежду си или просто да зареждат песни, които да чуят по-късно (Queue). Повечето действия могат да бъдат извършени чрез подменюто, което се показва при посочване на символа с две пресечени кръгчета, напомнящи тези на т. нар. Кръгове (Circles) в Google Plus.

Един от най-интересните иновации в New MySpace е системата за търсене, достъпна чрез символа с лупичка (същия като на Google) на плеър лентата. Подобно на т. нар. Динамично търсене (отново на Google) търсачката на платформата изкарва резултатите след всяка въведена буква, което е особено полезно при съмнение в правописа или когато човек иска да изненада сам себе си с група или артист, които никога не е чувал.

В момента за MySpace работят 700 специалисти, в това число инженери, дизайнери, маркетолози и т. н., а броят на песните, налични за възпроизвеждане в реално време, надхвърля 53 млн.

Сподели.