"Музикаутор" отчете рекордни приходи от онлайн платформи през 2021 година

Pinterest LinkedIn +

През 2021 година организацията на автори и музикални издатели "Музикаутор" отбелязва рекорден скок на приходите си от онлайн платформи. Това става ясно от годишния отчет за дейността на сдружението, приет от Общото събрание на Музикаутор.

Основната дейност на "Музикаутор" е да събира авторски възнаграждения за музиката, използвана от телевизии, радиа, заведения и търговски обекти, онлайн платформи, организатори на концерти и други, след което да разпределя получените възнаграждения към авторите на произведенията.

Общите приходи от ползватели на музикални права, генерирани през 2021 г., са в размер на 9 491 670 лева и те отбелязват ръст от 8% спрямо 2020 г.

В сектор „Дигитални права“ събраните авторски възнаграждения през 2021 г. възлизат на 1 191 768 лв. Ръстът е рекорден – 222%, като увеличаване на приходите спрямо предходната година се наблюдава при всички видове дигитални услуги.

Основен източник на възнаграждения за авторите от дигитални права остават музикалните дигитални платформи и платформите с генерирано от потребителите съдържание, които формират 63,38% от общите приходи в сектора. Сред тях са Spotify, Amazon Music, Apple Music&iTunes и YouTube. Едни от най-значимите договори в сектора се случиха именно през 2021 година, когато Музикаутор лицензира за България международната музикална платформа Tidal, социалните мрежи Instagram и Facebook, както и най-популярната платформа за кратки видеа TikTok.

След значителния спад на приходите през 2020 г. през изминалата година концертният бизнес отбелязва значителен ръст от 48,5%, като събраните авторски възнаграждения са в размер на 473 751 лв. Ръстът е факт, след като "Музикаутор" насочи усилията си да идентифицира и лицензира по-голям брой малки събития, като по този начин компенсира последствията от продължаващата през 2021 г. пандемична обстановка и частичните ограничения в капацитетите на залите като една от мерките за борба с разпространението на COVID-19.

Паралелно с всички дейности за подобряване на приходите на авторите от бизнеса, ползващ музика "Музикаутор" отчита и сериозен ръст на разпределените авторски възнаграждения. През 2021 г. те са в размер на 12 872 502 лв. Сериозен принос за това има внедряването на новия софтуер за разпределение MUSIT, който оптимизира ръчната работа до 70% в зависимост от вида на разпределението и качеството на отчетите, получавани от различните ползватели.

В рамките на Общото събрание беше избран и нов член на Управителния съвет на "Музикаутор" – Мария Мутафчиева от „Mary Boys Band”, която замести оттеглилия се от ръководството на сдружението Любо Киров. Общото събрание също преизбра Валери Славчев, Виктор Стоянов и Дончо Генов в състава на Надзорния съвет на "Музикаутор".
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.