Музикалните награди "Брит" премахват разделението на категориите на мъжки и женски

Pinterest LinkedIn +

Организаторите на най-големите британски награди за популярна музика "Брит" (Brits) възнамеряват да премахнат разделението по полов признак на категориите, в които традиционно се връчват отличията. Новината идва дни след като певецът Сам Смит (на снимката) обяви, че желае да промени личното местоимение, което се отнася до неговата личност, от "той" (he, him), на "те" (they, them). 

Откакто съществуват наградите "Брит", т.е. от 1977 г., се връчват статуетки в отделни категории (мъжки и женски) за солови изпълнители и солови изпълнителки. В момента от Британската фонографска индустрия (The British Phonographic Industry – BPI), която организира наградите, търсят вариант да задоволи нуждите и на онези музиканти, които се определят като "небинарни" – нито мъже, нито жени, съобщава бритаското издание "Таймс". Една от възможностите е всички творци да се конкурират в общи, полово неутрални категории.

Някои от категориите са такива и в момента – например тези за най-добра група, за най-добър нов изпълнител и за най-добър албум. Но соловите артисти все още са разделени на мъже и жени.

Какво ще бъде финалното решение на организаторите на "Брит", свързано с този модерен и сложен казус, предстои да разберем по време на следващото връчване на наградите, което предстои на 18 февруари 2020 г.
Сподели.