Мозък в епруветка се научи да контролира околната материя

Pinterest LinkedIn +

Учени от Кеймбридж са създали миниатюрен мозък в т.нар. петриева чинийка, който е способен да осъществява контрол върху биологичните материали около него, информира технологичният сайт Pixelmedia.bg.

Това не е първият подобен мозък, създаден в лаборатория. За разлика от предишни свои "събратя" обаче той се е научил да изпраща своеобразни "пипала", с които да се свързва с гръбначния мозък на мишка. След това изкуственият организъм е използвал тази връзка, за да контролира мускул на мишка.

Откритието представлява сериозен пробив в създаването на синтетичен живот и поставя редица научни и дори философски въпроси. А неговите създатели се надяват, че ще могат да го използват, за да изучават мозъчните заболявания в една контролирана среда.

Живо ли е?

Способността на лабораторния мозък да се свързва с околната биологична материя го доближава много до определението за "живо същество". На този етап обаче все още е рано да се твърди, че подобен лабораторен организъм може да бъде наричан така.

Колко е сложен?

Според създателите на мини мозъка той е със сложността мозъка на човешки фетус на възраст между 12 и 16 седмици.

А може ли да страда?

Учените, участващи в проекта, не смятат, че в случая може да се говори за някакви притеснения от етично естество.

"Добра идея е да дискутираме този въпрос всеки път, когато направим стъпка напред, но като цяло сме на мнение, че все още сме много далече от това" – споделя Мадлийн Ланкастър, която е ръководител на проекта.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.