Мостът (The Bridge)

Pinterest LinkedIn +

Метафорично и буквално мостът винаги е граница. Граница между държави, между редно и нередно, между нормално и извратено. Новото заглавие на FX Мостът (The Bridge) е адаптация на едноименния датско-шведски сериал. Главните роли са поверени на Даян Крюгер (Diane Kruger) и Демиан Бичир (Demian Bichir).

Лятото на 2013 г. е изпълнено със силни телевизионни премиери, особено що се отнася до криминалните сериали. Поредното доказателство за това е Мостът (The Bridge). Наситен с напрежение, с характерна мрачна визия, ярки персонажи и силни актьори, сериалът на FX със сигурност ще успее да задържи интереса ви, особено ако сте фенове на жанра.

Освен граница, мостът е и връзка - отново както в прекия, така и в преносния смисъл. Той свързва САЩ и Мексико, както и съдбите на много хора.

Едно брутално убийство ще се превърне в повод двама полицаи не само да погледнат по-отблизо на границата, но и да започнат да работят заедно. Защото има граници, които не трябва да бъдат преминавани.

Идеята:

The Bridge е базиран на едноименния скандинавски (датско-шведска копродукция) криминален сериал, който стартира през есента на 2011 г. и постигна впечатляващ международен успех. Американската версия на сериала е дело на сценаристите Елууд Райд (Elwood Reid) и Мередит Стейм (Meredith Stiehm). В миналото те са работили заедно и над друг хитов криминален сериал Cold Case. Мередит Стейм е част от сценарния екип и на Homeland, за който е отличена със "Златен глобус".

Началото:

Сериалът стартира в ефира на FX на 10 юли 2013 г. Пилотният епизод е гледан от над три милиона зрители само в САЩ. Само няколко дни след американската премиера, на 15 юли 2013 г., поредицата започна да се излъчва и в България по FoxCrime.

Историята:

Границата между Мексико и Америка. Светлините на моста, свързващ Ел Пасо и Хуарес, изгасват за няколко секунди. Малко, но достатъчно време. Когато захранването е възстановено, на моста е открит труп. При това съвсем не случаен, а на американска съдийка.

С разследването се заема следовател Соня Крос (Даян Крюгер), която първоначално отказва да работи с мексиканската полиция и смята, че те нямат интерес към случая.

Оказва се обаче, че труповете всъщност са два - част от съдията и част от мексиканско момиче, съединени така, че да изглеждат като едно тяло. Това променя ситуацията и мексиканският полицай Марко Руис (Демиан Бичир) също се включва в разследването. Сработването с не особено сговорчивата и напълно лишена от чувство за такт Крос се оказва най-малкият проблем на Руис.

Двамата ще се окажат изправени пред серия от жестоки убийства, допълнително усложнени от останалите недостатъци на граничния район - корупцията, нелегалните емигранти и наркотиците.

Героите и звездите:

Повечето от вас вероятно са гледали Даян Крюгер (Diane Kruger) на големия екран като хубавата Елена в Troy (Троя) или в Inglourious Basterds на Куентин Тарантино (Quentin Tarantino). Този път обаче ще я видите в различна светлина и няма да си партнира с Брад Пит (Brad Pitt). Всъщност изпълнението в The Bridge малко напомня една от последните й роли в киното, тази в The Host (Скитница). Само че е доста по-добро.

Крюгер се превъплъщава в детектив Соня Крос. Крос е педантична и изключително отдадена на работата си, но има сериозни проблеми с общуването и невербалната комуникация и изглежда напълно неспособна на съчувствие. Прекалената откровеност допълнително затруднява комуникацията с нея и повечето й колеги я смятат за странна.

Демиан Бичир (Demián Bichir) е добре познат на киноманите с ролите си в A Better Life, донесъл му номинация за "Оскар", Savages (Диваци) на Оливър Стоун (Oliver Stone) и наскоро излязлата екшън комедия The Heat (Нежна полиция).

В The Bridge на него е поверена ролята на детектив Марко Руис. Руис е наясно с корупционните схеми, превзели полицията в Мексико, въпреки че не е част от тях. И е достатъчно умен, за да оцелее без му да се налага да се превърне в поредното продажно ченге. Случая, по който започва да работи с Крос, ще се окаже нещо повече от поредното предизвикателство в кариерата му.

Анабет Гиш (Annabeth Gish) е в ролята на Шарлот Милтрайт. Нейната история се преплита с разследването на Крос и Руис още в самото му начало. След като тялото на съдията е открито и мостът е затворен, Руис пропуска линейка от Мексико към Америка въпреки възраженията на Крос.

В линейката е съпругът на Шарлот, който малко преди умре прави признание, което потриса съпругата му. След смъртта му тайните му започват постепенно да изплуват и животът на Шарлот неочаквано се променя.

Сподели.