Модулът "Check the Czechs" на "One dance week" добавя още спектакли към програмата си

Pinterest LinkedIn +

След шампионския спектакъл "Стъпка преди края", посветен на Мохамед Али, който ще видим на сцената на Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив на 8 октомври от 20:00, специалната програма "Check the Czechs" добавя още два спектакъла към сегмента си – "Гайд" на 24 септември от 19:30 и "Разказвачката" на 8 октомври от 16:30. Модулът поставя във фокус чешката съвременна изпълнителска сцена.

В "Гайд" двама танцьори въплъщават един и същ герой в различни отрязъци от време. Аудиовизуалният спектакъл е светлинна панорама на живота, в която "преди" и "сега" се сливат, за да поканят на сцената другия аз. Представлението на хореографа Вера Ондрашикова е отличено за визуални ефекти и като фаворит на публиката.

"Разказвачката" навлиза в най-тъмните пластове на интимния женски свят. Сесил да Коста танцува, пее и преживява екстремно физическо натоварване на сцената. Изпълнителката се вдъхновява от романа на Атик Рахими "Камъкът на търпението", в който афганистанска жена се осмелява да говори за насилие, сексуални посегателства, потисничество и още преживени страдания пред нейния изпаднал в кома съпруг. На сцената буквално и преносно ще се разбиват стени от тухли, построени от самите нас.

"Опустошителен… вик от ярост срещу произволната жестокост на Вселената" – коментира изданието The Guardian.

Спектакълите от програмата "Check the Czechs" гостуват на юбилейното издание на "One dance week" в Пловдив с подкрепата на Чешкия център в София, Посолството на Чехия в София и Министерство на културата на Чехия.

Юбилейното 10-то издание на фестивала започва на 23 септември в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив и ще продължи до 15 октомври 2017 г. Специалната програма предлага на зрителите завладяващи спектакли от три континента.  

Сподели.