Мобилните оператори в Америка се сбогуват с аналоговите телефони

Pinterest LinkedIn +

HD DVD не е единствената технология, която бе отказана тази седмица. Двата най-големи американски мобилни оператора - AT&T и Verizon спряха своите аналогови AMPS мрежи за клетъчни телефони.

Въпреки, че нито една от компаниите не е изнесла информация за това колко от клиентите й все още използват аналогови услуги се смята, че промяната ще засегне около 600 000 души, които няма да могат да използват мобилните си телефони.

Решението за спирането на аналоговите мрежи бе взето през 2002 година, след като телекомните компании помолиха правителството да им позволи да сменят наследствената технология с цифрова. Забавянето на смяната дойде от това, че не всички компании бяха съгласни с нея и продължиха да предлагат аналогови продукти на клиентите си. Най-силен натиск в тази насока оказа OnStar дивизията на гиганта General Motors.

За разлика от националните доставчици на мобилни услуги, повечето локални и градски дистрибутори ще продължат да предлагат аналогови продукти, насочвайки се към ниско бюджетните таргет групи.

Спирането на аналоговия сигнал за мобилни телефони е първата от много стъпки в посока дигитализирането на съвременния свят. Следващи по списъка са TV каналите. Най-големите телевизионни компании в САШ спират да излъчват аналогов видео-звуков сигнал от 17 февруари 2009 година.
Сподели.