Миндя рок фест - българският Уудсток

Pinterest LinkedIn +

Музикалният фестивал в Миндя е най-големият безплатен музикален "лайв" форум в България. Провежда се всяка година в последния петък и събота на август на площада на селото.

Фестът набляга на българската музика – предимно рок и блус – както и на местните фолклорни състави. Музикантите са разквартировани из къщите на село Миндя, а публиката има на разположение множество палаткови и караванни лагери, както и къщите за гости и хотелите не само в селото, но и в близките градове Велико Търново, Лясковец и Елена.

Фестивалът е стартиран през 2009 година по идея на (и с финансиране от) Ана и Томас, едни от първите английски заселници в селото. Тогава фестът е еднодневен, групите са три – Демоде, Магистри и Блус трафик, а публиката е около 300 човека. От фолклорните състави участва хор "Веселина" към читалището на селото.

През 2010 година организацията се поема от местните жители. Участниците този път са пет, като към трите групи от предходната година се присъединяват Силует и Васко Кръпката. Присъстват над 2 000 души публика. През 2011 година фестивалът вече е двудневен, а групите – 10. Публиката набъбва до към 5 000 души; увеличават се и фолклорните състави от околността.

През 2012 година фестивалът се радва на огромен интерес. От десетките кандидатстващи групи организаторите – фондация "Миндя рок фест" – подбират около 15, търсейки баланс между националноизвестни, регионални и млади групи. Хедлайнери (освен традиционните Васко Кръпката и Силует) са Диана експрес и Монолит, а програмата по дни включва още сетове на групите Add Groove, Табу, Нана, Демоде, Блус трафик и др.

Сподели.