Миленита - с бели маратонки и изтъркани джинси за различната музика в България

Pinterest LinkedIn +

"Гатю-матю е страшно парче". И не само парчето, ами и певицата, която стои зад създаването му – Миленита. Тя е сред онази група изпълнители, които поддържат алтърнатив духа в България жив и с музиката си лесно ни кара да забравим, че властващият жанр в родината ни е друг.

Певицата, за разлика от много други музиканти в България, не следва пътя студио-албум-турне и всичко наново.

Милена Николова е цялото име на Миленита, която прекарва много години в чужбина. Детството й преминава в държави като Мексико, Испания и САЩ, докато не се завръща в България в началото на 90-те.

След като учи право в Софийския университет, Миленита учи в НБУ пеене. Там обаче е критикувана от някои от преподавателите за специфичното звучене на гласа си.


Това обаче не я отказва и преди точно десет години излиза дебютният й сингъл "Моногамни", последван от втори "Тунела". Изпълнителката е забелязана с лесно различимия си стил, в който се забелязват както влияния от поп музиката, така и джаз, и алтърнатив.

Първият й албум Do It Again обаче се забавя чак до 2005 г. Няколко песни от него все пак са реализирани по-рано и стават част от саундтрака на един от първите филми от вълната ново българско кино - "Мила от Марс".

Както стана ясно, изпълнителката не играе по правилата на музикалния бизнес в България и след издаването на дебюта си се оттегля от сцената за няколко години. Както тя самата споменава, е направила много албуми, но досега е издала само два.


Продължението на Do It Again идва през 2010 г. и се казва Gato. Парчетата отново не се събират в един музикален жанр - има алтърнатив, има поп, джаз - за всекиго по нещо. С новите песни Миленита отново печели позиции на музикалната сцена в България, а музиката й е идеална за клубовете, където хората искат да послушат не толкова комерсиална, но качествена музика.

Макар пеенето да е голямата й любов сред изкуствата, певицата е позната и на българските киномани. През 2010 г. тя изиграва главната роля в инди продукцията "Лора от сутрин до вечер", а през 2011 г. започва да участва в криминалния сериал на БНТ "Под прикритие" в ролята на барманката Адриана, с която бързо си спечелва още повече фенове.

През 2012 г. Миленита продължава с участието си в сериала, където освен като актриса се изявава и като певица, което е повече от добре дошло.

Клубните концерти също са на линия, като хубавото на шоутата освен атмосферата и музиката, е че за разлика от други събития, случайни хора няма, което ги прави още по-специални.


Макар изпълнителката да не се самоопределя като звезда, стилът и имиджът й са вярната посока за развитие на българската музика, а Миленита определено има какво още да покаже, така че можем да се надяваме, че алтърнатив жанра ще върви нагоре вместо да потъне в забвение за сметка на някои други.

Гледай видео с Миленита>>


Сподели.