Милчо Левиев с концерт във Funky's Musichall

Pinterest LinkedIn +

На 11 ноември, в столичния клуб Funky’s Musichall, концерт ще изнесе гениалният български композитор и пианист Милчо Левиев. Съпорт на Левиев ще бъде канадския майстор на ударните Мишел Ламбер.Събитието е обявено с начален час 22:00ч., а продажбата на билети (5 лв. в предварителна продажба и 7 лв. в деня на концерта) стартира от 1 ноември в билетен център на НДК и Funky’s MusichallМилчо Левиев (САЩ)
(пиано)

За него тайни в музицирането няма. Пианото му е подвластно. Импровизацията - в кръвта. Прави с него буквално каквото си поиска. Дори от начина, по който звучи номерът на собствения му телефон, може да получи вдъхновение за композирането на музикална тема... Носителят на наградата Грами – Милчо Левиев е роден в Пловдив. Възпитаник е на ДМА. Дипломира се през 1960 в класа на Панчо Владигеров със специалност “Композиция”.

Директор е на биг бенда на Българско национално радио и основател на ансъмбъл “Джаз Фокус”. От 1971 живее и работи в САЩ, като пианист в “Дон Елис Оркестра” и “Били Кобъм Бенд”. Милчо Левиев е свирил също така с Ал Жиро, Дейв Холанд, Дейв Пайк, Рой Хейнс, Оерто Морейра, Жоао Жилберто и много други. В кариерата си има и номинация за Грами - за аранжимента на “Confirmation” на “Манхатън трансфър” през 1981, а само две години по-късно участва отново като аранжор в същата награда, присъдена на Ал Жиро за “Blue Rondo A La Turk”.

Промените в България дават възможност на великия джазмен да се връща по-често в родината си, резултат от което са множеството концерти с музиканти като Теодоси Спасов, Антони Дончев, “Акустична версия”, Анатолий Вапиров. От 2002 г. работи съвместно с певицата Вики Алмазиду, с която има десетки концерти в България и Гърция. Плод на тяхното сътрудничество е албумът “Quiet Love”, излязъл през 2004 г.

Милчо Левиев е “Доктор Хонорис Кауза” на Висшия институт за музикално и танцово изкуство в Пловдив и на Нов български университет в София. Носител е на орден “Стара планина” I степен за особени заслуги към България в областта на музикалното изкуство.


Мишел Ламбер (Канада)
(ударни)

Потомък на династия виртуозни класически музиканти от Квебек. Възпитаник е на музикалната консерватория в Квебек, където обаянието на ударните инструменти и композирането го вдъхновява да продължи образованието си в Бъркли, Бостън при преподаватели като Джон Ла Порта и Грег Хопкинс. След няколко срещи с Чарли Хейдън, през 1983 той се присъединява към триото на Милчо Левиев в Лос Анджелис. От този момент различни проекти го отвеждат в Европа, Канада, САЩ и Азия. Участва в редица престижни джаз фестивали сред които тези в Берлин, Виена, Джакарта, Бирмингам, Монреал и други. Работил е с много изтъкнати музиканти като Гари Бъртън, Кени Уийлър, Бобо Стенсън, Дюи Редмън, Бари Филипс... понастоящем живее и работи в Монреал, където свири в съставите на Сони Грийнуйч, Хърби Спейниър, Рей Даунс, Дон Томпсън или Дейв Йънг.

Инфо: SME
Сподели.