Maroon 5 vs Psy – 5:0 в Hot 100, кънтри инвазия в Billboard 200

Pinterest LinkedIn +

За пети пореден път дуелът между Адам Ливайн и Psy, определящ лидера в американския чарт за сингли, Hot 100, приключи с надмощие за американския изпълнител и предвожданата от него банда Maroon 5, като и този път разликата в чарт точките (chart points) на техните бестселъри - One More Night и Gangnam Style, е минимална.

Така двете парчета станаха първите от средата на лятото насам, задържали се съответно на първа и втора позиция в продължение на пет последователни седмици, като Maroon 5 участваха и в предишната подобна секвенция (с Payphone), но в ролята на подгласници на Карли Рей Джепсън и нейния хит Call Me Maybe.

Въпреки че така и не успява да се разпише на върха на Hot 100, Gangnam Style се завърна на първото място на класацията Digital Songs и запази лидерската си позиция в On-Demand Songs за трета поредна седмица.

Some Nights на Fun., We Are Never Ever Getting Back Together на Тейлър Суифт и Die Young на Ke$ha допълват челната петица на официалната класация за сингли на САЩ, а във втората половина на топ 10 за първи път се регистрират Diamonds на Риана и Let Me Love You (Until You Learn to Love Yourself) на Ne-Yo.

Парчетата заемаха, съответно, 11-та и 12-та позиция в предишното издание на Hot 100, а в това отново са поставени непосредствено едно зад друго, но като членове на челната десетка. Така пилотният сингъл от предстоящия седми студиен албум на хитовата 24-годишна изпълнителка от Барбадос, Unapologetic, стана 23-тият трак от дискографията й с регистрация в топ 10 на Hot 100.

В официалната класация на Billboard за албуми липсва интригата от тази за сингли, но постижението на Джейсън Олдин, чийто нов албум, Night Train, дебютира директно на върха на Billboard 200, заслужава да му бъде обърнато по-специално внимание. Проектът не само стана първият в кариерата на американската кънтри звезда, преодолял препятствията към първото място, но и регистрира втория най-многочислен седмичен актив за премиерно заглавие от началото на 2012 г.

С 409 000 продадени копия в шестте дни непосредствено след рилийза му, Night Train отстъпва в това отношение единствено на Mumford & Sons и техния платинен проект Babel, издаден в началото на октомври. Мисълта за по-продължителен престой на първото място от страна на Олдийн е обречена, тъй като на 22 октомври на пазара излезе новият LP на Тейлър СуифтRed. Първото място на проекта в следващото издание на Billboard 200 е гарантирано, като се очаква продажбите му да надхвърлят 1 млн. копия.

В топ 5 на актуалния чарт дебютират още два кънтри рилийза - Christmas With Scotty McCreery на миналогодишния American Idol Скоти Макриъри (4) и Living for a Song: A Tribute to Hank Cochran на Джеймс Джонсън, а със значителен аванс пред тях мултиплатинената R&B изпълнителка Brandy осъществява завръщането си в топ 10 след над 8-годишно отсъствие с Two Eleven.

Проектът се появява на бял свят точно 18 години след първата визита на Brandy в елитната зона на Billboard 200 и е четвъртият в дискографията й, намерил място в Топ 10. Актуалният сингъл от него, Put It Down, в който участва Крис Браун, на свой ред се разписа сред медалистите на R&B/Hip-Hop Songs.

Сподели.