"Лудия Макс: Пътят на яростта", или защо Джордж Милър е гений в екшън жанра

Pinterest LinkedIn +

Готино е да видиш някой режисьор, на когото като му дадат пари, знае какво да прави с тях. Джордж Милър може и да е на 70 години, но съчетава опита си в бизнеса с енергията на 25-годишен. Резултатът? Mad Max: Fury Road (Лудия Макс: Пътят на яростта) - може би най-добрият екшън на 2015 година.

Излишно е да посочваме всички причини, поради които франчайзът за Лудия Макс е емблематичен за целия жанр. Още с първия си филм в края на 70-те Милър е сред пионерите, които утвърждават утопията като едно от водещите направления в американското кино. И дали с това не е направил достатъчно…

Точно 30 години след Mad Max Beyond Thunderdome (Лудия Макс III) Макс Рокатански отново е на големия екран. Ех, само ако знаехме, че няма за какво да се притесняваме. Че това няма да е просто поредното продължение на класически франчайз, който помним само с добро, с цел да се изкарат едни пари.

В главната роля, преди изпълнявана от Мел Гибсън, сега се превъплъщава Том Харди. От една страна Гибсън направи ролята емблематична, макар и да не го харесват много хора. Том Харди пък рядко бърка в избора си на филми. Почти като теорията, че всяка котка пада на краката си, а всяка филия - на намазаната страна… 

Достатъчно философстване обаче. Защото Mad Max: Fury Road е почти изцяло за екшъна. Вероятно сте чули, че Джордж Милър не използва CGI - видите ли някоя кола да гръмне във филма, тя наистина експлодира. 

Тъжно е, че това е толкова впечатляващо, тъй като допреди 20-30 години всичко се правеше по този начин. Е, днес, в света на зелените екрани, си заслужава аплодисментите или, най-малкото, внимание за усилията. 

Е, така и така говорим за ефектите, няма как да не споменем поне 3D-то. Напоследък тенденцията е една - зрителите в киносалоните се дразнят от него. И има защо! Целта му вече не е толкова да създаде атрактивен спектакъл, а да повиши цената на билетите.

Mad Max: Fury Road е един от филмите, в които наистина има моменти, заслужаващи триизмерна визия. Като например сцените с култовия китарист и неговата брутална китара, хвърляща огън. Най-як епизодичен герой за 2015 година! И затваряме тази глава.

На всеки е ясно колко много филмът залага на екшън сцените. Джордж Милър обаче е вмъкнал деликатно и простичка, но интересна история, както и нови интригуващи герои.

Филмът се казва Mad Max, но главният персонаж всъщност е съвсем друг - Император Ярост, или Фюриоза, изиграна от Чарлийз Терон. Нейната героиня изпъква като силен женски образ - тема, върху която киното поставя все по-голям акцент напоследък.

На практика Фюриоза е Лудия Макс - просто различно негово превъплъщение. Макс Рокатански, какъвто искаме да го видим - оцеляващ, добър, но и доста луд. 

Също адски хитро замислен е и злодеят на филма, който може би оставя персонажа на Том Харди на трето място в класацията. Безсмъртният Джо е мистичен и лош, тих, но брутален - човек, с когото не би искал да се замесваш. Обвит в тайни, той е образ, за който историята не казва почти нищо. А трябва. Или поне ни се иска.  

А дали има надежда да проследим развитието му?

Според самия режисьор, ако Fury Road се представи добре в боксофиса (което вече се случи, макар и не в грандиозни мащаби), ще има още филми от поредицата. Поне три… А определено има какво да се очаква - както от Рокатански, така и от Фюриоза. И този път няма да чакаме 30 години.

Сподели.