Logitech Touch Mouse M600 - елегантна, сензорна и просто гениална

Pinterest LinkedIn +

Клавиатурата и компютърната мишка – две от най-често срещаните днес входни (контролни) устройства за РС нееднократно са доказвали, че могат да устоят теста на времето.

От момента на появата им преди повече от 40 години, опити за "революционализирането" им сме виждали доста, но до един неуспешни – оказва се, че най-простото винаги е най-добро, а поправянето на нещо, което не е счупено, не води до добър резултат.

Но от време на време, веднъж на всеки 5-10 години, все пак се появява по някоя нова идея, която макар и еволюционна, а не променяща драстично принципа на действие на клавиатури и мишки, се оказва успешна.

За мишките такъв беше преходът от добрата стара механична технология, включваща гумирано топче и малки ролки, към по-съвременна – първо оптична, а след това и лазерна система за проследяване на движението.

За клавиатурите пък успешен беше преходът към по-нисък профил и евентуално преминаването към USB стандарт.


Някъде между тези две страни на прогреса - революция и еволюция обаче, понякога се появяват и наистина добри идеи, които по една или друга причина просто не успяват да получат достатъчно голяма популярност, да станат масови и да се наложат като всеобщ стандарт.

В лицето на новата Touch Mouse M600 на Logitech може би имаме пример точно за такава технология, която звучи изключително обещаващо, но тепърва предстои да видим дали ще се превърне в мейнстрийм или ще си остане просто готина, но екзотична новост.

За какво става дума? Touch Mouse M600 на пръв поглед е класическа РС мишка, която обаче има една специфична отличителна черта – тя не разполага със стандартните клик-бутони или колелце за скрол.

Горната й повърхност е напълно гладка и чувствителна на допир, като вместо традиционното механично действие, Touch Mouse M600 предлага опция за контрол с докосване.


Така принципът на работа на Touch Mouse M600 се доближава по-скоро до този на добре познатите ни от мобилните компютри тъчпадове или така модерните напоследък таблети и смартфони.

Освен това, типично за Logitech, Touch Mouse M600 може да се похвали и с изящен външен вид - заоблен профил с плавно преливащи се форми. Отделно, мишката е компактна и безжична с тегло, заедно с батерията, малко над 100 грама.


Изборът на подобен нестандартен дизайн всъщност е доста практичен. Така вместо да се притесняват за механичното износване с времето, Logitech могат да предложат модел с практически неограничен живот (освен при повреда от невнимание – например, ако изпуснете мишката на пода от високо).

В същото време фактът, че подобно предложение се появява именно сега едва ли е случаен. Благодарение на iPhone/ iPad революцията, сензорното управление днес е стандарт, а не екзотика, като се възприема масово като нещо нормално, удобно и естествено.

Затова едва ли някой ще погледне на Touch Mouse M600 като на нестандартна мишка – по-скоро би си казал: Крайно време беше! Как не се сетиха за нещо толкова просто и елегантно досега?

Освен това, Touch Mouse M600 не е и скъпа – цена от около 70 долара е напълно нормална за подобен род устройство – все пак безжичен модел от ранга на Razor Mamba се предлага за приблизително два пъти повече.

Разбира се, длъжни сме да отбележим, че с Touch Mouse M600 Logitech не откриват точно "топлата вода". Apple и Microsoft също неотдавна анонсираха подобни свои продукти в лицето на Magic Mouse и Touch Mouse.

Сподели.