"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

Pinterest LinkedIn +

Числата притежават неподозирано очарование, което се превръща в основа на една дълбоко човешка и силно въздействаща история. Разказана с елегантност, тя увлича читателя неусетно, за да го потопи в един напълно различен свят.

Йоко Огава е сред най-превежданите и награждавани по цял свят японски писатели. Романът "Любимата формула на Професора" печели престижното отличие "Йомиури" и само два месеца след излизането си е продаден в милионен тираж. Въпреки това книгата не би могла да бъде определена като класически бестселър. 

Любимата формула на Професора"Любимата формула на Професора" е историята на едно необикновено приятелство. Млада жена, която работи като домашна помощница, е изпратена в дома на труден клиент. Всъщност бързо става ясно, че досега никоя помощница не се е зъдържала дълго. И за това има причина.

Клиентът е блестящ математик, който живее в малка къща, изолиран от околния свят. Професорът е претърпял автомобилна катастрофа, вследствие на която паметта му е нарушена. И въпреки че отлично помни всички математически формули, той е напълно дезориентиран в ежедневието и няма спомен за неща, които са се случили преди повече от осемдесет минути.

Затова всяка сутрин се запознава отново със своята помощница и макар непрекъснато да пише бележки, които закача по дрехите си, животът му е застинал във времето от преди инциндента. На практика е неспособен да разбере колко време е минало от злополуката. А то никак не е малко.

Безкрайното търпение, с което младата жена подхожда към него, се дължи колкото на характера ù, толкова и на симпатията, която постепенно започва да изпитва към възрастния мъж. Защото брилянтният ум не може да бъде помрачен от толкова незначителен фактор като загубата на краткосрочната памет.

Търпеливо и внимателно младата жена постепенно започва да печели доверието на Професора, а когато споменава, че има десетгодишен син, остава изненадана от реакцията на иначе сдържания и затворен мъж.

Разбрал, че момчето стои само вкъщи, докато майка му е на работа, Професора настоява след училище то да идва в неговия дом. И започва да му помага с домашните. Занимание, което ще промени представата за числата и математиката не само на момчето, но и на неговата майка.

За красотата на простите числа, за начините да се достигне до правилното решение, за предизвикателство от поставената задача и най-вече за чисто човешката способност да си съпричастен и да пожелаеш да направиш другите щастливи − "Любимата формула на Професора" е роман, събрал в себе си истинска палитра от теми, емоции и любопитни математически ребуси.

Но всъщност е много повече книга за хората и за техните взаимоотношения, отколкото за математиката. И тъкмо това я прави толкова омагьосващо увлекателна. Йоко Огава намира оригинален начин да разкаже една съвсем обикновена история, без една излишна дума, и го прави така, че да остави у читателите си не само траен спомен за проченето, но и усещане за хармония.

Освен това ще научите (или пък ще си припомните) няколко интересни и лесно приложими математически принципа, например как да намерите бързо и лесно сбора на числата от 1 до 10. Както и любопитни подробности около бейзболните традиции в Япония.

Най-прекият път към "Любимата формула на Професора" е ТУК.

Сподели.