Легендарният Mr. C от The Shamen - гост на Fashion парти

Pinterest LinkedIn +

Гост на Fashion Music на 10 декември е лондонският диджей-легенда Мистър Си. Започнал кариерата си като рапър през 80-те, под името Челси Бой – в чест на любимия си футболен отбор – Мистър Си много скоро съкращава ника си и се насочва към есид хауса.

Запазената му марка е рапиране на живо върху техно бийтовете на Пол Оукънфолд, като сред първите му фенове са Кийт Флинт и Лиъм Халауел от Продиджи.

Много скоро таланта му влиза в употреба за групата The Shamen – първата техно банда, напълнила стадионите и нещо като пра-родител на Кемикъл Брадърс и Ъндъруърлд. Мистър Си замества починалия вокал на групата и благодарение на неговите текстове, възпяващи свободно екстъзито и секса, Шеймън се превръщат в герои и покоряват класациите. Действието се развива през 1992, когато пресата дори не е наясно как да нарича стила им, а албумът им “Boss Drum” продава 750 000 копия – за сравнение това е повече от “Leftism” на Лефтфийлд и “Surrender” на Кемикъл Брадърс.

Шеймън така и не успяват да достигнат отново до такива резултати, но пък Мистър Си бързо се преквалифицира в хаус диджей, създава собствен лейбъл - Plink Plonk, който става култов начаса и, преди да се усети, е един от най-търсените диджеи в света. По-късно през 90-те, заедно с Лейо (половинката на Layo&Bushwaсka), Мистър Си създава лондонският клуб Ди Енд – първото място, където се пуска ъндърграунд музика в интериор, различен от склад и по този начин поставя началото на клубната сцена, такава, каквато я познаваме.

През цялото това време, Мистър Си не слиза от топ десет на най-ангажираните диджей, издава хит след ъндърграунд хит, ремиксира всеки - от Арманд Ван Хелдън до Кери Лекибъш, а съвместният му проект с Лейо - Килър Лууп вдъхновява не само музикантите.

“Имам нисък праг на скуката”, коментира честите промени в кариерата си Мистър Си, а точно поради това, че бързо му омръзва всичко, той известен като диджея с винаги различни сетове.

Инфо: Fashion Music
Сподели.