LastActivityView – да пошпионираме малко!

Pinterest LinkedIn +

Вече няколко пъти си говорим за това колко сме уязвими, докато сърфираме в уеб, и какви са начините да сме по-защитени, докато сме онлайн. Какво се случва обаче, ако искате за момент да обърнете нещата и вместо следени, да сте тези, които следят?

Ако си падате по шпиониране (или просто сте специалист по ИТ поддръжка, на който му е писнало всеки ден да чисти от компютрите в офиса разни неразрешени програми), ето ви един чуден инструмент, с чиято помощ можете бързо и лесно да проследите какво точно е правил последният логнат потребител на едно Windows PC.

LastActivityView има редица предимства – приложението е малко и леко, инсталира се бързо и с него се работи лесно. На всичкото отгоре е напълно безплатно.

След като го свалите от официалния сайт на създателите му от Nirsoft и го инсталирате, LastActivityView прави бързо сканиране на системата и ви показва в прегледна таблица всички дейности на последния й потребител.

По подразбиране те са подредени по време на извършване, а всяка е придружена от кратко описание на действието.

Програмата засича почти всичко – от стартирането, до изгасването на машината, стартиране на Windows Installer модула (вече можете за секунди да хванете виновника, който качва отново и отново Angry Birds на служебния компютър, въпреки че вие като съвестен администратор непрекъснато я триете).

Освен това в списъка ще намерите стартираните приложения, отваряните папки и файлове, осъществения мрежови достъп.

Данните за цялата потребителска сесия могат да се сортират удобно по различни критерии, а LastActivityView събира подробна информация и за обръщения към Windows Registry регистъра, така наречената prefetch папка (системния буфер), различните логове на операционната система.

Ако пък ви трябва доказателство, с което да уличите някой виновник в извършването на скандално неправомерни действия като например цъкане на пасианси в работно време, програмата позволява бързо експортиране на списъка с шпионски данни, които е открила. Можете да ги запишете в произволен формат като уеб страница, текст, xml файл.

Разбира се, освен за подлички цели като цитираните по-горе, LastActivityView може да се използва и за доста полезни неща – например при възникване на проблем, да проследите вашите собствени активности по време и преди срива, за да локализирате по-точно кога и къде е възникнал проблемът. Това ще ви даде добра отправна точка за евентуалното му отстраняване.

Сподели.