Ларс фон Триер скандализира Кан: Съчувствам на Хитлер!

Pinterest LinkedIn +

Верен на провокативното си амплоа, датският режисьор Ларс фон Триер (Lars von Trier) не пропусна да разбуни духовете и в тазгодишното издание на фестивала в Кан. За разлика от преди няколко години обаче, този път той го стори не с шокиращ филм, както бе с "Антихрист" (Antichrist), а със скандални признания.

По време на пресконференцията за представянето на новата му продукция "Меланхолия", Триер заяви пред събралите се медии, че... "разбирал Хитлер, макар той да не е бил добър човек". 

"Смятам, че той е извършил някои лоши неща, но мога да си го представя седнал в бункера в края на Втората световна война и дори малко му съчувствам", шокира датчанинът, отговаряйки на въпрос, свързан с германските му родословни корени.

"Меланхолия" (Melancholia) на Ларс фон Триер

Явно разбирайки, че е сътворил сериозен гаф и виждайки притесненото изражение на придружаващата го Кирстен Дънст (Kirsten Dunst), той добави, че не е антисемит, расист или нацист и се извини, но въпреки това скандалните шеги с евреите, Хитлер и Израел разбуниха сериозно духовете на фестивала.

След края на пресконференцията дори и Дънст, която изпълнява главната роля в "Меланхолия", призна че режисьорът е прекалил, заявявайки "О, Господи, това бе наистина ужасно"


Сподели.