Lady Gaga в София - представление извън музикалните рамки

Pinterest LinkedIn +

Lady Gaga започна европейското си турне The Born This Way Ball от София на 14 август и ни направи свидетели на забележителен спектакъл.

Виж снимки от концерта на Lady Gaga в София>>

Редейки се за храна и напитки, забелязвам две интересни неща – никога не съм виждала толкова телевизии да отразяват музикално събитие. Репортерите им жужат около най-колоритните посетители, които са се постарали да покажат екстравагантната си страна и да бъдат в унисон с очаквания концерт. Гримираните като скелети фенове са нещо като запазена марка на Gaga, а шантавите дрехи и прически са задължителни.


След кратко напрежение по входовете съм в чудесната "Арена Армеец". Голям подиум, стигащ почти до средата на залата, с подобна на полукръг форма, излиза от сцената и огражда фен зоната от всички страни. Там вече е пълно и макар всички да знаят за наличието на подгряваща група, името на поп певицата се носи из въздуха.

Британската глем рок банда The Darkness, чийто първи албум е четири пъти платинен в Обединеното кралство, излиза в 19:30 чaса с Every inch of you от предстоящия си проект Hot Cakes. Залата все още се пълни и англичаните не предизвикват особено въодушевление у тълпата. Това обаче се променя, когато вокалистът Justin Hawkins остава гол до кръста, прави челна стойка и започва да "пляска" с крака. До 20:10, когато островитяните приключват сета си, публиката е добре подгрята и тръпне в очакване на голямата Lady Gaga.


Минутите се точат бавно, Вивалди свири за фон, а хората наоколо се побутват в лека еуфория, че съвсем скоро ще видят поп иконата на метри от себе си. Малки момиченца ентусиазирано скандират името й, подскачат наоколо и пеят песните й.

И магията започва. В 21:00 часа на сцената се появява замък, осветен в розови и лилави светлини, изглеждащ почти като излязъл от приказка. Гигантска механична глава с лика на звездата, поставена в светеща клетка, пусната от тавана, разказва за избягалата затворничка Lady Gaga. А самата тя се появява в извънземен костюм, какъвто само певицата може да има - на кон, задвижван от хора, под звуците на Highway Unicorn (Road to Love).


Малко след това замъкът се разтваря и от него се показва гигантско бременно тяло, над което е застанала поп певицата. След имитацията на звуците от родилни мъки, Lady Gaga се ражда с Born This Way. Десетина танцьори изпълват сцената, а публиката прави първата си крачка съм истерията.

I’m not an alien, not a man, not human, not a creature of your government... I’m you. I’m all you hate and all you love in yourselves (в превод: Не съм извънземно, нито мъж, не съм човек, не съм създание на правителството. Аз съм вие. Аз съм всичко, което мразите и всичко, което обичате в себе си). С тези думи Lady Gaga анонсира Bad Romance, а публиката прави и последната крачка към истерията.


Излишно е да казвам, че за всяка песен Lady Gaga излиза с различен костюм. Излишно е и да ги описвам, а и да се опитам - едва ли мога да ги пресъздам. Оранжевата й коса, вързана на голям квадратен кок, чудесно се вписва като част от гигантска панделка, която носи на главата си.

Музикантите са разположени в различни "стаи" на замъка, които се намират в подвижната му част. Различни цветни прожектори осветяват всеки от тях, а благодарение на отварянето и затварянето на замъка, можем да ги видим от всички страни.


Представлението продължава с Judas, Just Dance и LoveGame. Естествено, че сме страхотна публика, Lady Gaga ни обича и благодари, че сме си купили билети точно за нейното шоу, вместо да похарчим парите си за хиляди други неща.

На Heavy Metal Lover се появява легнала на мотор-триколка, на който е закачен българският флаг. Обикаля сцената и подиума няколко пъти, а танцьорите правят чудеса около нея. Песента свършва и Lady Gaga е обсипана с плюшени играчки, дрехи и дори книга с колажи, правена за нея.


Моли феновете си да са по-внимателни, защото тъкмо си е направила носа и не иска да бъде счупен. Облича елечетата и якетата, които й подхвърлят и се отправя отново към мотора, който, както каза тя, "докато не гледахте, стана на пиано".

Новата песен Princess Die се разнася под пръстите на поп дивата и ако някой смята, че тя не може да пее, това е моментът да промени мнението си. Лирическият миг е продължен от You and I, но с помощта на публиката, която умира от кеф, гледайки как Lady Gaga тича с флага ни по сцената и замества думи от песента с България и София.


Electric Chapel ни връща в бързото темпо, а невероятните разноцветни светлини правят замъка да изглежда сякаш стотици малки феи са го обградили. Pocker Face заинтригува с големите месомелачки, в които са поставени няколко танцьорки; Alejandro е изпълнена на диван, сякаш направен от пържоли, а Paparazzi е почти изцяло изпята от гигантската глава.

Това е неофициалният край на концерта, но след подобаващо скандиране, викане и свиркане започва бисът с The Edge of Glory, чиято постановка отново е изпипана до съвършенство. А нашата неподправена радост от това, което виждаме, разчувства Lady Gaga, която ни разказва, че цял живот е мечтала, но никога не е знаела какво точно е славата и какво е да си суперзвезда. До сега. Качва малко момиче от публиката при себе си и й дава кураж да преследва мечтите си, след което заедно изпълняват последната песен за вечерта - Marry The Night.


Lady Gaga ни направи свидетели не просто на концерт, а на грандиозен спектакъл, в който можеше да се види всичко – пищни декори, странни костюми, невероятни танцьори и музиканти, сърдечно и красиво отношение към публиката и страхотна музика. Шоу, което си заслужаваше до последната стотинка. Представление извън музикалните рамки.

Виж снимки от концерта на Lady Gaga в София>>

Сподели.