Kraftwerk - хедлайнери на "Арена Музика" в зала Фестивална

Pinterest LinkedIn +

Потвърдена е информацията за концерта на Kraftwerk в София, на 14 юни , която Avtora.com първи съобщи. Немските пионери на електронната музика са поредната изключителна група, която потвърди участието си като хедлайнер в големия музикален фестивал "Арена Музика", организиран от СМЕ.


Концертът им ще се състои в столичната зала "Фестивaлна", с любезното съдействие на EMI/Анимато мюзик. Билетите на цени 20 и 25 ще са в продажба от 3 май в Билетен център и “Фънкис мюзикхол” в НДК, зала “Фестивална” (в деня на концерта), в музикалните магазини в по-големите градове на страната, както и в съседните балкански страни.

Очаквайте допълнителна информация за съпорт-групите, включени във фестивала "Арена Музика".

Kraftwerk ще пристигнат в състав:
Ралф Хутер (Ralf Hütter) – клавирни и електронни инструменти;
Флориан Шнайдер (Florian Schneider-Esleben) – клавирни и електронни инструменти;
Фриц Хилперт (Fritz Hilpert) – електронни перкусии и звукови ефекти;
Хенинг Шмиц (Henning Schmitz) – електронни перкусии и звукови ефекти.

Историята на Крафтверк е доказателство за това как електронната музика е повлияла на модерната музика. Други групи може да са постигнали по-големи търговски успехи от тях, но няма сред тях с толкова силно влияние, каквото имат Kraftwerk. Наистина, невероятно е колко големи творци нямаше да изгреят на световната сцена и колко парчета нямаше да ги има, ако го нямаше крайпътния камък, наречен Kraftwerk, поставен от немското дуо Ралф Хутер и Флориан Шнайдер, създали едни от най-новаторските, основополагащи творби за цяло едно течение в музиката и културата в последния четвърт век.

От средата на 60-те години на ХХ век, електронните инструменти започват да се използват за много по-комерсиална музика, от групи и музиканти като Pink Floyd и Уенди Карлос. Този период на „юношество” на електронната музика има особено голямо влияние в Германия, сред поколението на немските музиканти, търсещи своята идентичност в следвоенните години.

В тази атмосфера се ражда групата с най-силно влияние в електронната музика в света - еквивалент на Beatles, по сила на въздействие.

Историята на Kraftwerk започва, когато през 60-те авангардната група Organisation се разделя на две и се събира след това отново като Kraftwerk. По този начин се задвижва механизмът от събития, довели до запознаването на света с един изцяло нов език в популярната култура.

Ралф Хутер и Флориан Шнайдер Езлебен дават повече тласък на електронната музика, отколкото някой би могъл да предположи - при-дейтинг електро, хаус, еймбиант и техно, в продължение на повече от две десетилетия. Те са, чисто и просто, поп-групата с най-силно влияние от края на ХХ век.

Родени в индустриалния регион на Рурската долина, Ралф Хутер и Флориан Шнайдер Езлебен са музиканти с класическо образование, посещават курсове по джаз-импровизации в Консерваторията в Дюселдорф през 1968 г. Недоволни от ограниченията на класическата музика и със сходни мнения по отношение на възможностите, които електронните инструменти предлагат за осъществяване на музикалните им идеи, те започват да се изявяват, дистанцирайки се от традиционните концепции за музикална композиция.

Първата им група, Organisation (състав: Ралф Хутер, Флориан Шнайдер, Базил Хамуди, Бъч Хауф и Фред Моникс), издава един-единствен албум, за английската компания RCA, “Tone Float”, през 1970 г. Саундът на албума е подобен на сайкъделика от края на 60-те години и не постига голям успех и значителни продажби. Същата година, Ралф и Флориан откриват свое собствено студио в центъра на Дюселдорф (известното студио Клинг-Кланг, намиращо се и днес на същото място) и започват да работят по концепцията на нов албум, използвайки някои традиционни инструменти, както и електронни инструменти, създадени от самите тях.

Едноименният дебютен албум "Kraftwerk 1" излиза през 1971 г., последван само година по-късно от втора част - "Kraftwerk 2'. Оттам нататък експериментирането и непрекъснатите изследвания на дълбините на електронната музика им носят непрекъснати успехи – с Autoban, първата продукция, издадена в САЩ (1974), концептуалната тава от 1975 г. "Radio Activity", вдъхновената от пътуването с влак Trans-Europe Express (1977 г.) и The Man Machine, творение, в което човешкият допир е сведен до минимум.

В публичното пространство, Kraftwerk все повече залагат на машинния облик, който е подкрепен от песни като "We Are the Robots". Именно тогава, на върха на своята слава, групата се оттегля и това потъване в неизвестното е първото от непрекъснато повтарящите се подобни странности през годините. 1981 г. е белязана от излизането на "Computer World', размисъл върху новото налагащо се влияние на технологиите.

Пет години по-късно, през 1986 г., Kraftwerk поднасят поредната си музикална доза с "Electric Café". Затишието през следващите години е нарушено само от появата на колекцията с най-големите им хитове "The Mix', като едва в края 1999 година издават нов сингъл - "Expo 2000". През 2003 година излиза дългоочакваната им продукция "Tour De France Soundtracks", която отбелязва грандиозното завръщане на Kraftwerk – групата, повлияла през 70-те на Дейвид Бауи, през 80-те на New Oreder и Depeche mode, а през 90-те – дори на групи като U2 и Primal Scream.

През 2004 година в САЩ излиза концертният им албум, озаглавен “Minimum Maximum”. В Европа, двойният аудио-CD сет предстои да бъде издаден на 6 юни 2005 г.от EMI/Анимато Мюзик. Той представлява избрана колекция от изпълненията на живо на Kraftwerk от световното турне на групата през 2004 г. и включва 22 парчета, подбрани сред най-големите им и впечатляващи концерти.

На 14 юни българската аудитория ще има уникалната възможност да стане свидетел на спектакъл на живо на основоположниците на новата поп култура.
Сподели.