Комунисти и замразени хора в нов български филмов проект

Pinterest LinkedIn +

В началото на април, 2005 г., стартират снимките на нов български игрален филм “Леден сън” - продукция на БНТ, с изпълнителен продуцент “Урбан медиа”. Абсурдната комедия е по идея на Живко Георгиев и с режисьор Иван Георгиев – Гец.


Според сюжета на филма, в секретен военен институт през 1985 година се правят опити за замразяване на хора, които след години трябва да се съживят. Тайната цел на експериментите е да се осигури възможност комунистическата върхушка да управлява вечно.

Съвпадението на две имена довежда до грешка, която обърква съдбите на няколко човека. 20 години по-късно погрешка замразеният Емил Тодоров (младият актьор Иван Юруков) се събужда в един нов и много различен свят. Комедийни ситуации, любов, криминална интрига и загадки изграждат сюжета, зад който авторите с усмивка анализират отражението на драматичните промени в нашия живот през последните две десетилетия.

Оператор на филма е Ивайло Пенчев , изпълнителен продуцент - Стоян Стоянов, сценограф - младият, дебютиращ в игралното кино художник Мирослав Маринов, а костюмите са дело на Оля Афиногенова. Композитор е работещият в “Холивуд” Данаил Георгиев- Гец /брат на Иван Георгиев и син на Георги Георгиев– Гец/.

В главните роли ще видим младите Иван Юруков, Теодора Иванова и Александра Сърчаджиева, както и познатите звезди от сцената и екрана: Асен Блатечки, Малин Кръстев, Валентин Танев, Бойка Велкова, Валентин Ганев, Кръстьо Лафазанов. В поддържащи роли: ще се изявят Тео Елмазов, Георги Къркеланов, Катерина Евро, Любо Чаталов, Иван Джамбазов и други.

Освен актьорите интересни роли ще изпълнят и известни личности от светския и медиен свят като Евгени Минчев и Сесил (Светлана Терзиева).

Изпълнителният продуцент на филма Стоян Стоянов :
“През последните 20 години нашият живот претърпя драматични промени. Чрез поредица от комични и гротескни случки изпълнени от цяло сьзвездие български актьори, ще си припомним недалечното минало и ще се замислим над вечните въпроси: “Какво се промени?” и “По-смислено ли живеем днес?”.

Режисьорът Иван Георгиев:
“Моят стремеж е характерите и ситуациите да са близки и разбираеми както за хората с житейски опит, така и за най- младите. Нашата цел е филмът да бъде интелигентно забавление, което да носи своите послания със смях, динамичен и умел филмов разказ.”

Операторът Ивайло Пенчев:
“ С Иван и Стоян работим от години заедно и сме правили какво ли не... но за първи път пишем заедно. Самият процес на работа по сценария на “Леден сън” се превърна в една много весела история, с много смях, шеги и огнени ситуации достойни за нов съвсем друг филм. Надявам се зрителите на нашия филм да се забавляват по същия начин.”

Сподели.