Компилация - The Number One Musicals Album

Pinterest LinkedIn +

Във време, в което мюзикълът изживява своя ренесанс, благодарение на заглавия като "Moulin Rougе и "Chicago", на българския музикален пазар се появи уникална селекция от изпълнения на най-прочутите мюзикъли, дело на световноизвестни композитори - "The Number One Musicals Album".

Компилацията съдържа оригиналните изпълнения на песните от оригиналните актьорски състави в използваните мюзикъли. Сред сценичните шедьоври са "Фантомът на операта", "Евита", "Уестсайдска история", "Брилянтин", "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха", "Котките". Голяма част от мюзикълите са създадени през 70-те и 80-те години на ХХ век, когато този сценичен жанр е в разцвета си.


"Йосиф и фантастичната му пъстра дреха"
(Jozeph and the Amazing Technicolor Dream Coat)

Първото представяне на "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха" пред публика е през 1968 г. в Лондон. През 1991 г. вече прочутият мюзикъл е представен в своето пълно величие в лондонския "Паладиум" с участието на Джейсън Донован (Jason Donovan). В колекцията "The No.1 Musicals Album" "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха" е представен чрез оригиналното изпълнение на "Any Dream Will Do" на Джейсън Донован.

"Фантомът на операта"
(The Phantom of the Opera)

Мюзикълът се базира на романа "Фантомът на операта" от френския писател Гастон Льору (Gaston Leroux). Поставен е за първи път през 1986 г. с Майкъл Крофърд (Michael Crawford) и Сара Брайтман в главните роли, а музиката е на Андрю Лойд Уебър - за нея той получава награда за най-добър мюзикъл и седем награди Tony. В колекцията "The No.1 Musicals Album" "Фантомът на операта" е представен чрез оригиналните изпълнения на "The Music Of The Night" на Майкъл Крофърд и "All I Ask Of You" на дуета Сара Брайтман и Клиф Ричард (Cliff Richard).

"Евита"
(Evita)

Мюзикълът се основава на динамичния живот на вечната Ева Перон, съпруга на бившия аржентински диктатор Хуан Перон. Една от продукциите на мюзикъла е филмовата адаптация с участието на Мадона (Madonna) и Антонио Бандерас (Antonio Banderas) в главните роли. В колекцията "The No.1 Musicals Album" "Евита" е представен чрез оригиналните изпълнения на "Another Suitcase In Another Heart" на Барбара Диксън (Barbara Dixon) и "Don’t Cry For Me Argentina" на Джули Ковингтън.

"Котките"
(Cats)

"Котките" е мюзикъл, вдъхновен от 14 поеми на американо-британския писател Т. С. Елиът (T.S. Eliot). Музиката отново е на великия Андрю Лойд Уебър, а оригиналната продукция е поставена за първи път на лондонска сцена през 1981 г. В колекцията "The No.1 Musicals Album" "Котките" е представен чрез оригиналното изпълнение на "Memory" на Илейн Пейдж (Elaine Page).

"Уестсайдска история"
(West Side Story)

Годината е 1961 и "Уестсайдска история" поставя на различна основа жанра, изваждайки го от предстоящия залез. Смесицата от песни, танци и диалози довежда до нова ера във филмовите мюзикъли. "Уестсайдска история" е номинирана за рекордните 11 Oscar-a през 1961 г., от които спечелва десет. В колекцията "The No.1 Musicals Album" "West Side Story" е представен чрез оригиналното изпълнение на "Tonight" на Кири Те Канава, Хосе Карерас и хор.

"Аспекти на любовта"
(Aspects of Love)

Мюзикълът има за основа едноименния роман на Дейвид Гарнет (David Garnett). "Аспекти на любовта" се поставя за първи път през 1989 г. в Лондон. В колекцията "The No.1 Musicals Album" "Аспекти на любовта" е представен чрез оригиналното изпълнение на "Love Changes Everything" на Майкъл Бол (Michael Ball).

"СЪнсет Булевард"
(Sunset Boulevard)

"Сънсет Булевард" е музикална пиеса, базирана на филма, носещ същото име. Продукцията се поставя за първи път в лондонския театър "Аделфи", който е собственост на Уебър. В колекцията "The No.1 Musicals Album" "Сънсет Булевард" е представен чрез оригиналното изпълнение на "The Perfect Year" на Дайна Карол (Dana Carroll), както и изпълнението на "Surrender" на Сара Брайтман.

"Брилянтин"
(Grease)

"Брилянтин” е популярен мюзикъл от Джим Джейкъбс и Уорън Кейси. През 1978 г. е продуцирана филмовата версия с участието на Джон Траволта (John Travolta) и Оливия Нютън-Джон. По-късно през 80-те се появява и продължение на първия музикален филм. През 2003 г. "Брилянтин" е обявен за Най-добрия мюзикъл на всички времена. В колекцията "The No.1 Musicals Album" "Брилянтин" е представен чрез оригиналните изпълнения на Джон Траволта и Оливия Нютън-Джон.

"Старлайт Eкспрес"
(Starlight Express)

"Старлайт Експрес" е рок-мюзикъл, композиран от Андрю Лойд Уебър, с текстовете на Ричард Стилгоу. Въпреки че се смята за едно от най-противоречивите произведения на Уебър, "Старлайт Експрес" остава една от най-известните творби на композитора. В колекцията "The No.1 Musicals Album" "Старлайт Експрес" е представен чрез оригиналното изпълнение на "Next Time You Fall In Love" на дуета Грег Елис (Greg Ellis) и Рива Райс (Riva Rice).

"Точно тази нощ"
(Tonight's the Night)

"Точно тази нощ" е един необикновен мюзикъл, вдъхновен от музикалното творчество на Род Стюарт (Rod Stewart). Премиерата на заглавието е през 2003 г. в лондонския театър "Виктория Палас". Мюзикълът е написан и режисиран от Бен Елтън (Ben Elton), който преди това също се занимава с подобен род продукции ("We Will Rock You" с музиката на Queen). В колекцията "The No.1 Musicals Album" "Точно тази нощ" е представен чрез оригиналното изпълнение на "Maggie May" на Род Стюарт.

"Кажи ми го някоя неделя"
(Tell Me on a Sunday)

Музиката е на Андрю Лойд Уебър, текстът е дело на Дон Блак (Don Black). "Кажи ми го някоя неделя", с участието на Марти Уеб (Marti Webb), се превръща в един от най-добре продаваните мюзикъли след премиерата му през 1979 г. По-късно произведението е преработено и става "Песен и танц". В колекцията "The No.1 Musicals Album" "Кажи ми го някоя неделя" е представен чрез оригиналното изпълнение на "Tell Me On A Sunday" на Дениз Ван Оутен (Denise Van Outen).

"Песен и танц"
(Song & Dance)

"Песен и танц" е мюзикъл, отново композиран от Андрю Лойд Уебър. Уникалността се състои в двете части, които обединяват песни и танци. Изпълнението на Бернадет Питърс (Bernadette Peters) на Бродуей през 1985 г. донася награда Tony на представлението. В колекцията "The No.1 Musicals Album" "Песен и танц" е представен чрез оригиналното изпълнение на "Take That Look Off Your Face" на Марти Уеб.

Турандот
(Turandot)

"Турандот" е опера от Джакомо Пучини (Giacomo Puccini) в три действия, която той оставя недовършена, а след смъртта му я довършва Франко Алфано. Първото представление е в "Ла Скала" в Милано през далечната 1926 г. В колекцията "The No.1 Musicals Album" "Турандот" е представена чрез изпълнениеto на "Nessun Dorma" на Лучано Павароти.

Сподели.