Кои са най-важните уреди за подготовка в професионалната кухня

Pinterest LinkedIn +

Стартирането на нов бизнес е едновременно вълнуваща и отговорна задача. Изборът на професионално кухненско оборудване – също. Всеки собственик на ресторант, бар или кафене знае, че именно кухнята е движещата сила, която предопределя успеха на Вашия бизнес. Тъй като цената на оборудването често надхвърля шестцифрена сума, от решаващо значение е да балансирате нуждите на клиентите си спрямо менюто и професионалната подготовка на персонала. До тук добре, но остава въпросът „Кой и как ще подготви продуктите?“ Някои от тях идват готови, докато зеленчуците, месото, тестените и сладкарски изделия имат нужда от предварителни приготовления.

 

Зеленчукорезачки

На кубчета, шайби, жулиени или просто настъргани – зеленчукорезачките са важни помощници във всяка кухня. А и предлагат богато разнообразие от релефни дискове. Всеки от тези уреди е изработен от неръждаема стомана с ненадраскващо се покритие. Според това колко обучен е персонала Ви, се предлагат разнообразни зеленчукорезачки – от най-обикновените до професионални с вентилатор за продължителна работа и блокиращи микроключове за безопасно използване.

 

Кутер

В основата си напомня силно на чопър, но е много по-мощен. С този уред бързо и лесно ще смилате ядки, ще правите шоколадов ганаш, пюрета, дори ще месите тесто. Уредът има няколко приставки, които Ви помагат да местите продуктите в съда, докато ножовете са активни. Също така, можете да добавяте съставки през отвора на капака. Както при зеленчукорезачките, тук имате опция да закупите разнообразни по вид ножове – назъбени, за тесто, за сос или за смесване. Кутери ще откриете с разнообразен обем, мощност и степени на работа.

Ако имате нужда от професионална консултация или съвет можете да се доверите и на специалист в професионалното кухненско оборудване.

 

Банцинг и колбасорезачки

Съществуват два вида банцинг – за кости и за месо. Банцингът е един от малкото електроуреди, за които е нужен професионалист, така че включете и този детайл в сметките си. Колбасорезачките се различават по големина, мощност и вид на диска. Някои от тях са само за колбаси, докато други имат опция да режат още кашкавал и зеленчуци.

 

Месообработващи

С колбасорезачка имате възможност да режете готови месни продукти или да използвате специална камера за сушене, за да си направите сами. Основна съставка за сушенето на месото е солта, а понякога и захар, за да противодейства на острия солен вкус. Разнообразете менюто си със сушено говеждо, свинско, телешко, агнешко, пилешко и риба. Пробвайте още с машина за пълнене на колбаси или за рязане на кренвирши.

Ако сериозно ще се занимавате с обработване на месо, ще Ви е нужна транжорна маса и поне една машина за стек. Месомелачката е задължителна, като различните модели обработват от 160 до 300 кг месо на час.

 

Уреди за тесто

Тук са Ви нужни два вида машини – миксер за забъркване на тестото и машина за разточване. Миксерите могат да бъдат планетарни или спирални, като разликата е в самата бъркалка и от това колко твърдо тесто искате. Машините за разточване могат да са с два вала с регулируема дебелина. Освен миксерите, съществуват тестомесачки с фиксирана глава. Те са подходящи за пици, хляб и баници.

 

Други

Уред за белене на картофи е подходящ, ако в менюто Ви присъстват предимно български ястия. Тези уреди белят картофи от 10 до 120 кг на час. Ако наблягате на студените предястия и пиците, нужно Ви е ренде за кашкавал, моцарела и пармезан. Професионалните пасатори са изключително полезни, когато правите крем супи и сосове. За да знаете точните мерки на всяка рецепта, възползвайте се от електронните везни. Големите кантари пък са подходящи за проверка при приемане на нова стока. Уредите за вакуумиране и опаковане имат безкрайно много приложения. С тях можете да подготвяте дози със сос и бульон за ястията си, да замразявате месо или просто да увеличите дълготрайността на някои храни. 

Продуктите с високо качество не са достатъчни, за да създадат добро име на Вашия ресторант. Професионалната кухня се отличава главно с професионално нарязана и приготвена храна.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.