Книгата на Захари Карабашлиев "18% сиво" става филм

Pinterest LinkedIn +

Бестселърът сред българските книги "18% сиво" на Захари Карабашлиев ще бъде пренесен на голям екран. След успешната си първа пълнометражна лента "Тилт" режисьорът Виктор Чучков-син е готов за ново предизвикателство.

П
родуцентът Борислав Чучков откупува правата за филмиране от автора на книгата и сценарият заживява свой живот. Следва адаптиране на книгата и прехвърляне на действието от Америка (в романа) в Европа. Филмът е заснет във  Варна, Лондон, Брайтън, Дувър, Тилт (Белгия), Ваймар, Лайпциг и Берлин, защото историята преди всичко е пътешествие на много нива.

В главните роли са актьорът и певец  Рушен Видинлиев ("Снимка с Юки", "Цветът на хамелеона") и Доля Гавански – актриса и автор, позната от "Пътуването" на Майкъл Уинтерботом.

Впечатляващо е и участието на утвърдени европейски актьори, визуалната работа на оператора Ненад Бороевич, както и интернационалният творчески и снимачен екип, включващ творци от седем държави – България, Великобритания, Германия, Северна Македония, Сърбия, Белгия и Унгария.

"18% сиво" – интимен, див, забавен, тъжен – е филм за съвременния човек, борещ се да намери своето място в света. "Това е филм за любов, мечти, загуба, оцеляване и надежди, и пак за любов. Откъде сме и какво не ни стига тук? Какво ни кара да се преместваме на друго място и какво търсим? История за всеки човек. Как градим отношенията ни между мъж и жена при нови условия и в променен свят. Тези теми не само силно докосват над два милиона български семейства, които имат близки и роднини извън страната ни, но по принцип и чувствителността на съвременния човек, който се търси, в свят на несигурност. Едновременно с това филмът е актуален поглед върху противоречива Европа", споделя режисьорът Виктор Чучков-син.

Историята се фокусира върху влюбените Захари и Стела, които се преместват от Варна в Лондон в преследване на своята мечта. Но оцеляването в новата страна не е толкова лесно и когато жена му го напуска, Захари се отправя на лудо пътешествие от Лондон до Берлин, по време на което среща поредица от необикновени хора. Това е пътуване, което разкрива истината за неговата изгубена любов и в крайна сметка го довежда до неудобни открития за самия него.
 
Филмът е реализиран като копродукция на България, Германия, Северна Македония, Сърбия, Белгия с подкрепата на Националния филмов център, Българската национална телевизия, MDM Mitteldeutsce Medienforderung , Филмова агенция на Северна Македония, Община Варна, Сръбски филмов център, Tax Shelter of the Belgian Government via Belga Films Fund и програма "Медия" на Европейския съюз.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.