Книгата „Матрицата 2“ (Очертаващите се контури на новия свят), от Боян Чуков

Pinterest LinkedIn +

Светът, в който живеем, се променя пред нашите очи. Правилата, политиките и институтите, от които държавите след Втората световна война се ръководеха, в значителна степен са се изчерпали. Светът се променя и тези промени приключват еднополюсния свят, в който живеехме досега. Безредиците в глобален план настъпват. Пренареждането на геополитическа мозайка е в ход. Глобалният хегемон, който доминираше света след падането на Берлинската стена, се опитва да задържи неумолимо и на всяка цена своето господство. Но единственият път за устойчивост на сегашната световна система е нейното обновяване и адаптиране към новия баланс на силите, между старите и новите глобални фактори. 2022 г. се оказа преломна за цялата система на международните отношения. Сблъсъкът между Русия и НАТО/САЩ на украинска територия постави началото на верига взаимосвързани събития в целия свят. Настоящият глобален конфликт е цивилизационен и свеждането му само до локални или регионални разпри е некоректно.

Основният проблем, с който се сблъсква днес homo sapiens, е загубата на субектност. Би могло да се каже, че робите, оковани с вериги преди векове, са имали повече субектност в сравнение с днешния консуматор на хамбургери, който не излиза от своя телефон. Защото субектност означава самостоятелно мислене, ясен възглед, точна и обективна преценка на обществената динамика. Съвременните медии и социални мрежи оплитат съзнанието на човек толкова драстично, че той ни най-малко не е свободен – въпреки че си мисли, че е свободен. И в това се състои неговата немощ.

Цивилизационната битка за ценности се води на метафизично ниво. В полето на аксиомахията, борбата на ценностни системи, ние сме активни участници, с нашите възгледи, мисли, позиции, с нашето знание или незнание.

Книгата „Матрицата-2“ е инструмент за суверенизиране на съзнанието на мислещия човек. В нея са засегнати и анализирани множество международни събития от критична и алтернативна гледна точка. Книгата поставя пред любознателния читател множество въпроси. Всеки трябва окончателно сам да се опита да намери своя отговор. Авторът Боян Чуков няма намерение да поучава четящия. Той откровено споделя своите разсъждения за събитията в геополитически и геоикономически порядък, които касаят всеки един от нас. И ни предлага да разсъждаваме заедно с него по предложените тези.

312 с., мека корица: 24 лв., твърда корица: 28 лв.

 

Откъс

Пригожин разчисти терена на Путин за президентските избори през 2024 г.

По-важните изводи от бунта на „Вагнер“ към 30 юни 2023 г.

  1. Метежът или psyop (психологическа операция), наречени „Пригожин“, приключи. Множество обстоятелства около събитията 24–25 юни остават и най-вероятно ще останат неизяснени. Но изобилстват косвени признаци за очертаващата се тенденция.
  2. Реално Пригожин разчисти терена на Путин за президентските избори през 2024 г.
  3. Двамата основни опоненти на Путин, на които залагаше колективният Запад, отпаднаха. Шойгу вече се появява в руските телевизионни новини и цивилно облечен. Според някои коментатори част от репортажите с Шойгу са стари видеозаписи. Медведев, след като дълго време играеше ролята на турбопатриот в стил „Жириновски“, замлъкна на 24 юни в своя Телеграм канал.
  4. Путин контролира СВО директно чрез командващите направления, а не чрез Шойгу и Герасимов, които очевидно му даваха невярна информация за състоянието на армията и хода на СВО.
  5. На Путин му предстои да отстрани от ръководството на РФ наследството на Борис Елцин, което ще продължи да го саботира, докато го провали. Не е ясно какви ангажименти е поел Путин към Семейството (хората на Елцин) при посочването му за президент от Борис Елцин. Кандидатът по това време за президентския пост е Шойгу. Когато Путин е само сътрудник на кмета Собчак в Санкт Петербург... Шойгу е вече министър. Забележка: МЧС, на което Шойгу бе министър двайсетина години, бе частната армия на Борис Елцин. В него имаше тежко въоръжение, разузнаване, контраразузнаване и кадрирани формирования – и огромна корупция. На глава от служителите в МЧС имаше повече генерали в сравнение с американската или руската армии. Според някои руски източници е имало и сформирани „ескадрони на смъртта“. През 2012 г. Шойгу получи висшата декорация на Малтийския орден – Военен кръст.
  6. Огромен проблем за Путин е чудовищният корупционен октопод в руското МО, гравитиращ около Шойгу, както и петата и шестата колона в руските институции, академични среди и бизнеса. Председателят на Думата Вячеслав Волошин разпореди да се направи и огласи списък на държавните служители, които са избягали от РФ по време на метежа.
  7. Основният акцент на антипутиновската пропаганда е, че Путин е с отслабени позиции. Търси се дискредитиране на професионални военни като генерал Суровикин.
  8. Сериозните промени едва сега започват вътре в РФ. Дали Путин ще успее ще стане по-ясно след известно време.
  9. Западът търси замразяване на бойните действия и мирно споразумение. Засега контранастъплението на ВСУ буксува и е под въпрос дали Киев въобще има ресурси да направи нещо повече.

1 юли 2023 г.,

Епицентър.бг

 

Книгата „Матрицата 2“ (Очертаващите се контури на новия свят), от Боян Чуков, можете да закупите с 20% отстъпка, чрез сайта на Издателство Изток – Запад.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.